Bireyler hem sosyal hayatlarında hem de çalışma hayatlarında birden fazla ortamda ve koşulda problemlerle karşılaşırlar. Bazı problemlerin üstesinden gelmek pek zor olmasa da bazıları içinden çıkılmaz bir hal almış oluyor. Bu karmaşık problemleri çözebilmek ancak yaklaşım biçiminin doğru olması ile mümkündür. Sorunların analiz edilip sınıflandırılarak çözüm yollarının aranması sorunun çözülmesine yardımcı olacaktır. Analitik düşünme ise bu yaklaşımı temel alarak oluşturulmuş bir tekniktir.

düşünmedeki farklılık

Analitik düşünme, karmaşık problemleri basitleştirip yönetilebilir küçük parçalara bölünmesi ile çözüme en hızlı ve en doğru şekilde ulaşmayı amaçlayan bir yöntemdir. Tümden gelim yönteminin kullanıldığı analitik düşünmenin uygulanabilmesi için konu alt başlıklara ayrılır. Bu şekilde küçük parçalardan bütüne gidilmesi konu hakkındaki çok yönlü bakış açısını geliştirir.

Analitik Düşünme Teknikleri

Analitik düşünmenin kesin çizgilerle ve kanıtlanmış bir şekilde teknikleri belirtilmese dahi bu düşünce yöntemini daha etkili kılacak beceriler vardır. Bu beceriler sayesinde analitik düşünme yetkinliğimiz gelişecektir.

1-Eleştirel Düşünmek:

Eleştiri; bir insanın, bir konunun, bir ürününün güçlü ve zayıf yanlarını değerlendirerek gerçek değerinin gösterilmesini sağlayan inceleme işidir. Eleştirel düşünce sayesinde problemin ne olduğunu ve neyden kaynaklandığı tespit edilir. Problemi doğru saptamak analitik düşünmenin temelini oluşturduğu için analitik düşünme yetkinliğini geliştirmemizde önemli rol oynar.

eleştirel düşünme

2-Veri Analizi Yapmak:

Veri analizleri karşılaştığımız problemlerin sebeplerinin çıktılarını somut olarak elde etmemizi sağlar. Ayrıca veri analizleri problemlere alternatif yollar üretmemiz için birer göstergedir, çözüm yollarının doğru belirlenebilmesi için verilerin doğru okunabilmesi ve küçük parçalar haline değerlendirilerek bütüne gidilmesi önemlidir.

analitik düşünme

3-Araştırma Yapmak:

Araştırma analitik düşüncenin temelini oluşturan kavramlardan biridir. Araştırma yapmak problemin tespitinden sonra doğru çözüm yolunu belirleyebilmek için önemlidir.

araştırma yapmak

Analitik Düşünme Becerisi Nasıl Geliştirilir?

1) Polisiye Türünde Kitaplar Okumak

Zihnin analitik olarak gelişmesi için aktif olması gerekir. Polisiye türünde kitaplar okumak olay örgüsü içerisinde bir adım sonrayı öngörmeyi ve farklı seçenekleri tahmin etmemizi sağlayacağı için güzel bir seçenek olabilir.

analitik düşünme

2) Münazara Kulüplerine Katılmak

Tartışma kulüplerinde yer almak farklı konular üzerinde yeni bakış açılarının geliştirilmesini sağlayacaktır. Tartışmalara dahil olmak aynı konu üzerinde birden çok düşünce perspektifiniz oluşacaktır.

3) Strateji Oyunları Oynamak

Strateji oyunları analitik düşüme yeteneğinin gelişmesi için hem eğlenceli hem de etkili bir seçenektir. Bu türdeki oyunlar beynimizi düşünmeye zorlayarak analitik becerilerin gelişmesine yardımcı olacaktır.

analitik düşünme

Analitik becerilerimizi geliştirmek yalnızca etrafımızdaki sorunları daha hızlı ve doğru çözmemizi sağlamaz. Analitik düşünce prensipleri olan bireyler daima sorgulayan ve dayatmaları kabul etmeyen toplumları oluşturabilir. Ezbere dayatılan düşünce sistemini kabul etmeyip her bağlantıda sebep sonuç ilişkisi kurarak mantığa dayanan bir sistem oluşturmaya çalışırlar.

Author

Bir Cevap Yazın

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misiniz?

Mail adresinizi bırakın ve yeni blog yazılarından haberdar olun!
ABONE OL
KVKK kanununa göre e-posta adresimden iletişime geçilmesine izin verilmiş sayılacaktır
close-link
Blog yazımızı beğendiniz mi?