Bu yazımızda endüstri mühendislerinin kullanması gereken 8 program nedir? Bu programlar hakkında kısa bilgiler nelerdir? başlıklarını inceleyeceğiz.

Günümüzde her sene en çok mezun veren bölümler mühendislik bölümleri iken, iş sahasına gelince ihtiyaçtan fazla mühendis yetiştirildiğinden, işsizlik baş gösterir. İş pozisyonu için yüzlerce başvuru alınırken içlerinden sadece biri seçilebilmektedir. Seçilmenin şartları arasında iletişim kurma, yabancı dil becerisi ve bilgide yetkinlik kavramlarına bakılırken, mühendisleri diğerlerinden öne çıkaran etken, kendilerine bilgisayar alanında neler kattıkları olmaktadır.

Endüstri Mühendisleri

Endüstri Mühendisleri Kimlerdir?

Endüstri mühendisleri aldıkları eğitim dolayısıyla pek çok konuya ilişkin bilgisi olmakla birlikte, mezun sayısının çok olduğu bir başka mühendislik çeşididir. Kendini geliştirmiş endüstri mühendislerinin iletişimi kuvvetli, yabancı dillerde başarılı ama özellikle İngilizce’ye hakim olması beklenir.

Her mühendislik dalında olduğu gibi endüstri mühendislerinin de rekabet etmesi gereken olukça alan vardır. Bu da kendi içerisinde fazla bölüme ayrılmasından kaynaklanmaktadır.

Özellikle bilgisayar hakkında yüksek donanıma sahip endüstri mühendisleri alanında fark yaratmaya yatkın olanlardır.

Endüstri mühendisleri hakkında daha detaylı bilgi için Endüstri Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? yazımıza göz atabilirsiniz.

Endüstri Mühendislerinin Kullanması Gereken Temel 8 Program Nelerdir?

Kendini yetiştirmiş mühendis her alanda fark yaratabilir. Özellikle teknoloji çağında programları ve programlama dillerini bilmek şart haline geldi. Üzerinde duracağımız programlar bilindiği sürece diğer endüstri mühendislerinin arasından seçilmek kolaylaşacaktır.

1- Microsoft Office Programları

Ofis programları, iş hayatında veya günlük hayatta en sık kullanılan programlar arasında yer almaktadır. Belge oluşturmak, sunum hazırlamak, e-posta ve takvim yönetmek gibi işlevleri ile endüstri mühendisi işe alımlarında bilinmesi gerekli olanlar arasında en önlerde yer almaktadır.

Peki nelerdir bu ofis programları?

* Microsoft Office Word

Microsoft Office Word

Word, Microsoft’un Windows işletim sistemi altında çalışması için tasarladığı çok dilli bir kelime işlemci programıdır. Oldukça zengin işlem ve fonksiyonlara sahiptir.

Word ile uzun belgeleri bile kolayca biçimlendirebilirsiniz. Kenar boşlukları, sekmeler, sayfa sonları, sütunları düzenleyebilir, resim video ya da istediğiniz herhangi bir grafiği ekleyebilirsiniz.

Bunlar ve bunlar gibi daha birçok özelliği destekleyen bu ofis programı ismini belleğimize kazımış olmasıyla birlikte endüstri mühendislerinin de işini çok kolaylaştırmaktadır.

* Microsoft Office PowerPoint

Microsoft PowerPoint

PowerPoint Forethought firması tarafından geliştirilen ve 1990 yılında Microsoft tarafından satın alınan bir slayt gösterisi sunum programıdır.

İş dünyasında sunumlar ve konferanslar fazlasıyla yer almaktadır ve bu konuda istisnasız bütün endüstri mühendislerinin bilmesi gerekir.

Önceden yapılandırılmış şablonları kullanabildiğiniz gibi, kendi tasarımlarınızı ve sunumlarınızı oluşturabildiğiniz, resimlerle, metinlerle, videolarla ve grafiklerle süsleyebildiğiniz bir sunum programıdır.

* Microsoft Office Excel

Microsoft Office Excel

Excel Microsoft firması tarafından 1989’da yazılımı tamamlanıp piyasaya sürülen bir elektronik tablolama programıdır. Birçok formül, meta, işaret, sayı gibi unsurlar bulundurur.

Logaritmik işlemlerde, metin yazabilme, resim ekleyebilme, liste yapabilme, finansal hesaplamalar ve karmaşık analizler gibi daha birçok konuda endüstri mühendisleri tarafından sıklıkla kullanır.

2- Programlama Dilleri

Programlama dilleri, yazılımcıların bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bilgisayara ne yapması gerektiğinin anlatım yoludur.

Bilgisayarların verileri depolayıp işleyebilmesini, hangi durumda hangi çıktının verileceğini kontrol edebilmektedir. Şimdiye kadar 250’den fazla programlama dili üretilmiştir ama bu yazımızda adını sıklıkla duyduğumuz 3 programlama dilinden bahsedeceğiz.

* Java Programlama Dili

Java Programlama Dili

Java, James Gosling tarafından geliştirilmiş ve 1995’te piyasaya sürülmüştür. Basit, modern, açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, adım adım işletilen bir dildir.

Java programcılığı işlevliliği ve kolay öğrenilmesi bakımından bilindiği takdirde getirisi çok yüksek bir dildir. Daha az kod yazarak daha çok verim alınabilmesinin yanı sıra, birer kez yazıp her yerde çalıştırabilirsiniz. Her platformda çalıştığı için kolayca yayabilirsiniz.

* Python Programlama Dili

Python Programlama Dili

Python, Guido Van Rossum tarafından geliştirilen ve piyasaya 1991’de çıkan bir dildir. Çıktığı dönemde sadece tamamlayıcı bir dil olarak kullanılmasına rağmen günümüzde modern yazılım geliştirme, altyapı yönetimi ve veri analizinde kullanılmaktadır.

Python nesne yönelimli, yüksek seviyeli bir dildir. Girintilere dayalı basit söz dilimi ile öğrenmesi en rahat programlama dillerindendir. Açık kaynaklı ve ücretsiz olmasının yanında sadeliği sayesinde hızla öğrenilmektedir.

* C Programlama Dili

C Programlama Dili

C programlama dili Brian Kernighan ve Dennis Ritchie tarafından geliştirilmiş ve 1972’de piyasaya sürülmüştür.

Yüksek seviyeli ve geniş kullanım alanına sahip dil öğrenmesi Python ve Java’ya oranla daha fazla zaman alan bir dildir.  C dili genellikle taşınabilir uygulamaların geliştirilmesinde kullanılmaktadır. C++, Java, JavaScript, JavaApplet , PHP , C# gibi yazılım dillerinin oluşturulmasında ise C dili temel alınmıştır.

Programlama dillerine daha kapsamlı bir bakış için göz atabilirsiniz: Programlama Dili Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

3- SQL

SQL Program

SQL, verileri yönetmek ve tasarlamak için kullanılan yapılandırılmış sorgu dilidir. Veri tabanlarında bulunan sistemlere bilgi ekleme, değiştirme ve çıkarma işlemleri için kullanılmaktadır.

Büyük verilere sahip uygulamalar ve bilgisayar programları SQL sistemini kullanarak veri tabanı yönetimi yapabilmektedir. Bu şekilde dağınık veri tabanları düzenlenebilir.

4- ERP

ERP Sistem Program

ERP (kurumsal kaynak planlaması), bir işletmenin tüm kaynaklarını verimli ve etkili bir şekilde kullanmak için tasarlanmış bir sistemdir. Kurumların muhasebe, proje yönetimi, satın alma departmanlarının günlük iş faaliyetlerini yönetmek için  kullandığı programdır.

ERP tüm veri ve organizasyon süreçlerinin tek bir noktaya entegre edildiği bir bilgi sistemidir ve çoğu ERP sistemi, kurum içinde entegre edebilecekleri çeşitli işlevlerden aldıkları verileri saklamak için birleştirilmiş bir veri tabanı kullanır.

5- Visual Studio

Visual Studio Programı

Visual Studio, Windows için entegre bir geliştirme ortamıdır.

Visual Studio, Microsoft Windows, Windows Mobil, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve web siteleri, web uygulamaları ve web hizmetleriyle ilgili kodlar yazmak için kullanışlı bir programdır.

6- Arena

 

Arena Program

Arena programı, Systems Modeling Corparation firmasının geliştirdiği bir simülasyon programıdır. Arena, bir simülasyon için gerekli olan animasyon, giren ve çıkan verinin analizi gibi fonksiyonları kapsamlı şekilde içermektedir.

Windows altında çalıştığı için araç çubukları, menüler ve pencerelerle çalışmak konusunda büyük kolaylıklar sağlar.

7- Solidworks

Solidworks Program

Solidworks, 2D ve 3D modeller ortaya çıkarmak için kullanılan bir CAD yazılımıdır. Diğer CAD programlarına göre kıyaslandığında daha çok tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden biri kolay arayüzüdür ve temelde Windows işletim sisteminde çalışır.

8- AutoCAD

AutoCAD Program

AutoCAD, 1980’li yılların başında Autodesk tarafından  geliştirilen dünyadaki ilk vektör tabanlı bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve teknik çizim programlarından biridir. Mühendisler, mimarlar ve tasarımcıların sıklıkla kullandığı AutoCAD iki boyutlu ve üç boyutlu çizim yapmakta kullanılır.

Her türlü bilgisayar ortamında kullanılabilir ve kolay öğrenebilir olmasıyla dünya genelinde yaygın bir program haline gelmiştir.

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misiniz?

Mail adresinizi bırakın ve yeni blog yazılarından haberdar olun!
ABONE OL
KVKK kanununa göre e-posta adresimden iletişime geçilmesine izin verilmiş sayılacaktır
close-link
Blog yazımızı beğendiniz mi?