Endüstri Mühendisliği her ne kadar ülkemizde yeni bir meslek dalı olarak görünse de aslında birçok iş alanı kadar eski ve birikimli bir meslek dalıdır. Üstüne üstlük cumhuriyetin ilk dönemlerinden itibaren birçok endüstri mühendisi; gerek devlet kademelerinde, gerek özel sektörde, gerekse akademide ülkemiz adına çok önemli işler başarmış ve endüstri mühendisliği disiplinini başarılı bir şekilde temsil etmişlerdir.

MieS içerik ekibi olarak endüstri mühendisliğinin anlaşılmasının en temel yollarından birinin bu insanları tanımak ve bu insanların neler yaptıklarını anlamak olacağını düşündük. Türkiye’de endüstri mühendisliğinin öncülerinden bazılarının kısa biyografilerini sizlerle buluşturmak istedik. Yazıda yer veremediğimiz hocalarımız, büyüklerimiz bize alınmazlar umarım, liste çok geniş çünkü 🙂 Hazırsanız başlayalım o zaman.

1. Adnan Erkmenol

Prof. Dr. Adnan Erkmenol Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk endüstri mühendisi olarak tanınır. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sizleri bir kıvılcım olarak gönderiyorum, birer alev topu olarak geri dönünüz.” vizyonuyla yurt dışına eğitim almak üzere gönderdiği öğrencilerden biridir. Geçtiğimiz sene de kendisini Endüstri Mühendisliği Günleri’18 etkinliğimizde onur konuğu olarak ağırlamış ve oldukça keyifli bir oturum gerçekleştirmiştik.

Endüstri mühendisliğinin öncülerinden Adnan Erkmenol yüksek öğrenimini lisans, yüksek lisans ve doktora olmak üzere üç farklı okulda yapmıştır; Belçika’da bulunan Libre de Bruxelles, ABD’de olan University of Pittsburg ve yine ABD’de bulunan Carnegia Institute of Technology. 1963 senesinde İTÜ Endüstri Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi olarak görevine başlamış ve doksanlı yaşlarına kadar bu görevini başarıyla sürdürmüştür.

1963 yılından önce özel sektörde de çok aktif rol oynamıştır. Maden Tetkik Enstitüsünde ve Sümerbank’ta organizasyon görevlisi olarak çalışma hayatına başlayan Adnan Erkmenol, daha sonra Sümerbank’ta alım satım departmanında çalışmıştır. Beykoz Deri ve Kundura Sanayii’nde müessese müdürlüğü yapmış ve daha sonrasında İpraş, Şişecam fabrikalarında genel müdür yardımcılığı görevini yürütmüştür. STFA gibi pek çok başarılı şirkette de yönetim kurulu üyesi olarak yer almıştır. Hocamıza tekrardan kucak dolusu sevgilerimizi gönderiyoruz. 🙂

2. İbrahim Kavrakoğlu

Prof Dr. İbrahim Kavrakoğlu aslında 1964 yılında Robert Kolejinden Makine Mühendisi olarak mezun olsa da Türkiye’de Endüstri Mühendisliğinin öncüleri arasında gösterilir. Londra Üniversitesinde doktorasını yapan profesör, 1973 yılında Stanford Üniversitesinde ve 1981 yılında Berkeley Üniversitesinde endüstri mühendisliği bölümünde konuk profesörlük yapmıştır. Özel sektöre de adını altın harflerle yazdıran Kavrakoğlu, Şişecam genel müdür yardımcılığı görevini yürütmüş ve kendi firması olan KMI’da üst düzey danışmanlıklar vermiştir.

Kendisi ayrıca dünya literatüründe 1967 yılında dünyanın en küçük mikrofonunun mucidi olarak da tanınır. Yüzlerce makalenin yanı sıra birçok farklı alanda yazdığı kitaplar da hala birçok mühendisin başucu kitabı niteliğindedir. İbrahim Kavrakoğlu 2016 yılında aramızdan ayrıldı.

3. Prof. Dr. Halim Doğrusöz

Prof. Dr. Halim Doğrusöz, her endüstri mühendisinin en önemli çalışma alanı olan Yöneylem Araştırması (Operation Research) biliminin Türkçe ismini veren profesör olarak tanınır. Türkiye’de, Yöneylem Araştırma Enstitüsü ile Sistem Bilimleri Araştırma Enstitüsü’nün (SİBREN) kuruluşunda yer aldı, SİBREN’in bir dönem direktörlüğünü de yaptı. TÜBİTAK’ta 1965-80 yıllarında, yöneylem araştırması ünitesinin başkanı, genel sekreter ve bilim kurulu üyesi gibi çeşitli görevlerde bulunan Doğrusöz, 1966’da da ODTÜ’de çalışmaya başladı ve burada yöneylem araştırması lisansüstü programını başlattı.

ODTÜ’de ayrıca Fen Bilimleri Enstitüsü’nün müdürlüğü, mühendislik fakültesi dekanlığı ve rektör yardımcılığı görevlerinde bulundu. Ayrıca 1969-90 yıllarında aralıklarla North Carolina State Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesinde ziyaretçi akademisyen olarak çalıştı. Elginkan Vakfının kuruluşunda da yer alan profesör, senelerce bu vakfın yönetim kurulu başkanlığı görevini de üstlendi. İlmi İstişare ve Araştırma Kurulu (İLAR) üyeliği ile 1968-1975’te NATO, APOR ve SPOSS (Society for the Promotion of Science and Scholarship) üyeliği gibi uluslararası camiada da birçok görevde bulundu. Prof. Dr. Halim Doğrusöz geçtiğimiz aylarda hayata gözlerini yumdu.

ODTÜ’de ayrıca Fen Bilimleri Enstitüsü’nün müdürlüğü, mühendislik fakültesi dekanlığı ve rektör yardımcılığı görevlerinde bulundu. Ayrıca 1969-90 yıllarında aralıklarla North Carolina State Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesinde ziyaretçi akademisyen olarak çalıştı. Elginkan Vakfının kuruluşunda da yer alan profesör, senelerce bu vakfın yönetim kurulu başkanlığı görevini de üstlendi. İlmi İstişare ve Araştırma Kurulu (İLAR) üyeliği ile 1968-1975’te NATO, APOR ve SPOSS (Society for the Promotion of Science and Scholarship) üyeliği gibi uluslararası camiada da birçok görevde bulundu. Prof. Dr. Halim Doğrusöz geçtiğimiz aylarda hayata gözlerini yumdu.

4. Erkut Yücaoğlu

1969 yılında Robert Kolejinden mezun olan Erkut Yücaoğlu Stanford Üniversitesinde endüstri mühendisliği üzerine yüksek lisans yapmıştır. 1973 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü kurmuştur. Dr. Erkut Yücaoğlu 1976-1979 yılları arasında Koç Holding Planlama Koordinatörlüğü, 1979-1982 yılları arasında Türk Elektrik Endüstrisi AŞ’de Genel Müdür Muavinliği, 1983-1991 yılları arasında General Electric Company Türkiye Genel Müdürlüğü ve Orta Doğu Bölge Direktörlüğü görevlerinde bulunmuştur.

Erkut Yücaoğlu Görseli
Erkut Yücaoğlu

Dr. Erkut Yücaoğlu, 1991’den beri MAP/TURKUAZ Grubunun yönetim kurulu başkanıdır. Dr. Erkut Yücaoğlu, 10 yıl Yönetim Kurulu üyeliği yaptığı TÜSİAD’da 1999-2000 yıllarında yönetim kurulu başkanlığında bulunmuştur. Halen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı ve Mayıs 2010’ dan itibaren Sabancı Holding yönetim kurulu üyesidir.

5. Gündüz Ulusoy

İnovasyon deyince Türkiye’ de akla gelen ilk isimlerden biridir Prof. Dr. Gündüz Ulusoy. İnovasyon üzerine Türkiye’de ilk makaleyi kendisi yazmıştır ve öğrencilerini inovatif düşünmeye zorlamasıyla meşhur olmuştur. 1970 yılında Robert Koleji Makine Mühendisliği mezunu olmuş, 1972 yılında Rochester Üniversitesinde yüksek lisansını tamamlamıştır. 1975 yılında Virginia Tech’te “Yöneylem Araştırması” doktorasını tamamlayan Ulusoy dünya literatürüne birçok şey kazandırmıştır.

Gündüz Ulusoy'un Görseli
Gündüz Ulusoy

Spesifik çalışma alanları; proje ve makine çizelgeleme; inovasyon ve imalât stratejileri; üretim ve proje yönetimi; evrimsel algoritmalar olarak adlandırılabilir. Öğrencileri tarafından da çok sevilen profesör, halen Sabancı Üniversitesinde öğretim görevlisi görevini yürütmektedir.

6. Prof. Dr. Erhan Erkut

EMG’17de ağırladığımız hocamız 1980 yılı Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü mezunudur. 1986 yılında  Florida Üniversitesinde doktorasını tamamladı ve Alberta Üniversitesi İşletme Fakültesinde 1985 ve 2005 yılları arasında ders verdi. Prof. Dr. Erhan Erkut eğitim verdiği bu dönem içerisinde  “3M Teaching Fellowship”, “INFORMS Teaching of Management Science Practice Award” başta olmak üzere 9 eğitim ödülü aldı ve ülkesini en iyi şekilde temsil etti. Yine Canadian Operational Research Society tarafından kendisine 5 ödül verilen Erhan Erkut’un 50′ nin üzerinde hakemli dergi makalesi de literatürde yerini aldı.

Yaptığı eğitim, araştırma ve kuruculuk çalışmaları sonrasında Kanada’dan Türkiye’ye dönen Prof. Dr. Erhan Erkut, döner dönmez 2005 yılında Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı görevine atandı. Burada 2007 yılına kadar dekan olarak görev yaptı. 2008 ve 2013 yılları arasında Özyeğin Üniversitesinde Rektör olarak hayatını sürdürdü.

endüstri mühendisliğinin
Erhan Erkut

2014 yılından itibaren MEF Üniversitesinde Rektör yardımcılığı görevini üstleniyor.

Prof. Dr. Erkut üniversite tercihleri, girişimcilik ve kariyer planlama üzerine sosyal medyada, blog sitesinde ve birçok seminerde oldukça faydalı bilgiler sunmaktadır. Takip etmenizi tavsiye ederiz.

Daha fazlası için

Daha önceki senelerde Adnan Erkmenol gibi, Erhan Erkut gibi birbirinden değerli konuşmacıları ağırladığımız geleneksel EMG etkinliğimiz bu sene de 28-29 Kasım’da Ataşehir Mustafa Saffet Kültür Merkezinde sizlerle olacak. Biz şimdiden hazırız ve sizlerle buluşmak için çok da sabırsızız. Birbirinden değerli konuşmacıların yanında zengin network imkanı ve çeşitli fuaye alanımızla sizleri bekliyoruz. Hala kayıt yaptırmadın mı, linki de şöyle aşağıya bırakalım o zaman, 28-29 Kasımda görüşmek üzere 🙂

Hemen Ücretsiz Kaydol! : https://miesofficial.com/emg-kayit-formu/

 

Author

Bir Cevap Yazın

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misiniz?

Mail adresinizi bırakın ve yeni blog yazılarından haberdar olun!
ABONE OL
KVKK kanununa göre e-posta adresimden iletişime geçilmesine izin verilmiş sayılacaktır
close-link
Blog yazımızı beğendiniz mi?