İnsanlar pek çok amaçla bir araya gelir ve farklı topluluklar oluştururlar. Bu topluluklardaki insanların amaçları aynı olsa da amaca giden yolda kullandıkları yöntemler farklı olabilir. Bu sebeple topluluklar ve ekipler içlerinden bir lider seçerler. Bu lider izlenecek yolu, anlaşmazlıklarda çözümleri bulmakla sorumludur.

İyi Bir Yöneticinin Özellikleri

Lider olan kişinin yapılan iş hakkında yeterli bilgisi olması ve ekibi motive edebilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde ya başarısızlıkla sonuçlanan bir çalışma yapılmış olur ya da sonuca ulaşamadan ekip dağılır. Liderler çalışma gruplarında “kilit nokta” görevi görürler. İşleri çıkmazların önünü açıp bir yere çıkarmaktır.

Etkili Bir Lider Olmak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Etkili Bir Lider Olmak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir

Etkin bir lider daima işinin başında durup gelişmeleri takip etmelidir. Kendi ilgilenmediği bir konuda ekibine görevlendirmeler yapan lider istediği sonucu alamayabilir.

İyi İletişim Kurmak

İyi İletişim Kurmak

Lider olan kişinin çalışanlarla arasında bir yakınlık kurması ama aynı zamanda da bunun sınırlarını aşmaması gerekir.

Analiz Yeteneğine Sahip Olmak

analiz yeteneği

Yapılan çalışmaların verdiği sonuçları iyi ya da kötü olarak değerlendirip duruma göre aksiyon alabilecek yeterliliğe sahip olmalıdır.

Motivasyon Sağlamak

motivasyon sağlamak

Lider kişi ekibi kötü gitse bile yaptıkları işe olan inancını kaybetmemeleri için ekibini motive etmelidir. Aksi takdirde işini istemeyerek yapan çalışanlar olumsuz sonuçlar alınmasına neden olabilir.

İş Bilgisine Sahip Olmak

iş bilgisine sahip olmak

Lider olan kişi en az çalışanlar kadar yapılan işe hakim olmalıdır.

İnovatif Olmak

inovatif olmak

Liderlerin dikkat etmesi gereken bir diğer özellik de her zaman yeniliği ve teknolojiyi takip etmektir. Bu sayede yaşanan gelişmelerin gerisinde kalmayacaklardır.

Liderlik Türleri Nelerdir?

liderlik türleri

Liderler sahip oldukları baskın özelliklere ve yapılan iş türüne göre farklı türlerde sınıflandırılabilirler.

Delege Liderliği

delege liderliği

Bu tarz çalışmalarda lider kişi ekipte görev paylaşımı yapar ve çalışanları yetkilendirir ancak kendisi işlere karışmaz ve organizasyonun arka planında kalır.

Otokratik Liderlik

Otokratik liderlik

Bu çalışma tarzında lider çalışanlardan gelecek görüşlere kapalı olup yapılan işlere kadar müdahale edebilir. Çalışanlar için tedirgin edici bir lider türüdür.

Demokratik Liderlik

demokatik liderlik

Bu şekilde çalışan liderler çalışanlardan gelen önerilere açık olup işi beraber yürütürler. Herkesin yönetimde söz hakkı vardır. Çalışanlar için motive edici bir durumdur.

İşlemsel Liderlik

İşlemsel Liderlik

İşlemsel liderlikte amaç hedefe ulaşmaktır. Liderler bunun için çalışanlarına ödül ya da cezalar verebilir. Yapmaya çalıştığıysa ekibi hep motive edecek bir şey sunmaktır. Futbol antrenörleri işlemsel lidere birer örnektir.

Dönüşümsel Liderlik

Dönüşümsel Liderlik

Dönüşümsel liderlikte tek bir hedef üzerine yoğunlaşmaktansa önemli olan hiçbir detayın kaçırılmaması amaçlanır. Bu tarz bir çalışma sistemi ekip motivasyonunu yüksek tutacaktır.

ltl mies

Liderlik türleri genel anlamıyla bu şekilde, geçen sene yapmış olduğumuz Long-Term Learning etkinliğinde önemli isimlerden “Liderlik 4.0” eğitimi almıştık. Önümüzdeki dönemde yapacağımız eğitimler ve etkinlikler için bizi MieS resmi sitesinden takip edebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misiniz?

Mail adresinizi bırakın ve yeni blog yazılarından haberdar olun!
ABONE OL
KVKK kanununa göre e-posta adresimden iletişime geçilmesine izin verilmiş sayılacaktır
close-link
Blog yazımızı beğendiniz mi?