Bu yazımızda Girişimcilik Nedir? Girişimci Kişilerin Özellikleri Nelerdir? başlıkları üzerinde duracağız. Girişimcilik, özellikle teknolojinin yükselişiyle günümüzün en popüler konularından biri haline gelmiş durumda. İnsanlar teknolojinin gelişmesiyle beraber kafalarındaki projeleri hayat geçirmek için atılımlarda bulunmaya başladı. Kurumsal şirketlerdeki çalışma şartlarının ağır olması ve daha fazla para kazanma düşüncesi genel olarak insanları yeni girişimler yapmaya itiyor. Girişimciliği kısaca; en basit haliyle kar amacı güderek ve risk altına girerek herhangi bir ihtiyacı veya pazar ihtiyacını karşılamak olarak tanımlayabiliriz.

Girişimcilik Nedir?

Girişimcilik eski bir Apple çalışanının tanımına göre; ‘Eski kuralları, çağdaş yeniliklerle yorumlayan ve aksiyona geçiren beceri’ dir. Bir pazar ihtiyacını giderme amacı taşıyan yenilikçi bir ürün, süreç veya servis sunan genel olarak yeni kurulmuş ve hızlı büyüme gösteren ve bu büyüme sırasında teknolojiyi sonuna kadar kullanan faaliyetlerin bütününe denir. Günümüzün güçlü markalarının yaptığı tanımlara bakarak, konuya farklı yönlerden ele almanın mümkün olduğunu anlayabiliriz;

Google: ‘Geçmişi gelecekle birleştiren ve şimdiyi yaratan yetenek.’

Microsoft: ‘Fayda ve prestij odaklı tüm eylemlerin kesiştiği nokta.’

İkea: ‘Fikir üreten sıra dışı yöntemleri takdis eden anlayış.’

İlginizi çekebilir: Girişimcilik Türleri Nelerdir?

Kimlere Girişimci Denir?

Girişimci, mal ve hizmet üretimi yapmak amacıyla üretim unsurlarını en kazançlı koşullar altında bir araya getiren kişiye denir. Girişimciler; inovasyon yaparlar, yeni ürünler(mal veya hizmet) bulur ve geliştirirler, yeni süreçler geliştirir ve organizasyon yapısı oluştururlar. Cesur insanlardır ve risk alırlar. Eğer böyle bir ruha sahip ve davranışlarınızla bunu kanıtlıyorsanız, her ortamda girişimcisinizdir. Yaygın olarak düşünülenin aksine her girişimci birer şirket sahibi değildir. Girişimcilikte önemli olan bir işi başlatıp onun sürekliliğini sağlamaktır. Girişimciler sıradan kişilerin problem ve sıkıntı gördüğü konularda fırsat ve çözüm görürler. Dünyayı her zaman farklı hayal ederler.

“Girişimci basit anlamıyla engelleri ve fırsatları ayırt eden ve bu durumdan sonra her ikisini de avantaja çevirebilendir.”

Victor Kiam

Girişimci Kişilerin Özellikleri Nelerdir?

Planlama, strateji oluşturma ve ileriye yönelik hedefleri belirleme gibi önemli sorumlulukları olan girişimcinin liderlik vasfını öncelikli kılan niteliklere sahip olması beklenir. Her girişimcinin sahip olması gereken bazı temel özellikleri vardır. Bunları ileri görüşlülük, motivasyon, iletişim kurma kabiliyeti, öz güven, zaman yönetimi, yönetim becerisi, finansal bilgi olarak özetleyebiliriz.

İleri görüşlülük:

Bir girişimci için yarını bugünden görebilmenin önemi çok büyük. Geleceğin trendlerini bugünden görebilmeli, henüz ihtiyaç duyulmamış ama duyulacak konulara çözüm olacak projeler üretmelidir. Ayrıca mevcut projenin ilerleyen zamanda neler getireceğine dair görüş bildirme aşamasında işe yaramaktadır.

Motivasyon:

“Girişimci olmanın en zor yanı, her bir başarı için 10 defa başarısız olacak olmanız.”

Adam Horwitz

Girişimciler belirli bir yerde maaşla çalışmıyorlar ve tek başlarına veya ekipleriyle çözümler üretmeye çalışıyorlar. Bu sebeple kendi motivasyonlarını kendileri yaratmalı ve başarıya ulaşmak için her gün aynı şevkle çalışmalıdırlar.

İletişim Kurma Kabiliyeti:

En önemli girişimci özelliklerinden biri de iletişim kurma kabiliyetidir. Müşteriler, ekibiniz veya personeliniz, yöneticiniz, yatırımcınız ile iyi bir iletişim kurabilmeniz gerekiyor. Eğer bu konuda sıkıntılarınız varsa, girişiminiz için somut adımlar atmaya başlamadan önce bu konuda kendinizi geliştirmeniz uzun vadede mutlaka sizin için faydalı olacaktır.

Öz güven:

Girişimciliğin en önemli unsuru risk almaktır. Yeterli özgüvene sahip olmamanız, risk almanızı engeller ve bazı önemli fırsatları kaçırmanıza sebep olabilir. Özgüveninizi yükseltmek için kendinize ve iş ile ilgili olarak becerinize inanmalısınız.

Öz güveninizi nasıl geliştirebileceğiniz hakkındaki yazımıza göz atabilirsiniz.

Özgüven Nedir, Nasıl Geliştirilir?

Zaman Yönetimi:

Girişimci zaman yönetimi konusunda tüm düzenlemeleri yapabilecek kapasitede olmalıdır. Zamanı iyi yönetemiyorsanız, çalışmanız gereken zamanın çok daha fazlasını ayırsanız da faydalı olmayabilir. Zaman yönetimi konusunda kendinizi geliştirin.

Yönetme Becerisi:

Girişiminiz için bir ekip kurmanız gerekebilir. İyi bir yönetim becerisini sahipseniz, projeniz daha düzenli ve hızlı ilerleyecektir. Ekibi her zaman mutlu ve verimli halde tutabilmek ise özel bir yetenek ister. Bu beceriyi zaman içinde edinmek de mümkün.

Finansal Bilgi:

Finansal Bilgi

Parayı doğru kullanma bilgisine sahip olmayan girişimci, ufak bir hata neticesinde projesini hayata geçiremeden başarısızlıkla karşılaşabiliyor. Girişimcilerin birçoğu finansal bilgi eksikliği nedeniyle iyi ve sağlam fikirlerini hayata bu nedenle geçiremeyip, çeşitli sorunlarla karşılaşabilmektedir. Bu nedenle para ve finansal konularda kendini geliştirmiş olması gerekiyor.

Bu yazımızda sizlere girişimciliğin tanımını ve girişimci kişilerin özelliklerinden bahsettik.   Girişimcilik ve diğer konularla ilgili yazılarımız için blogumuzu takipte kalın.

Son olarak sizlere girişimcilikle ilgili okumanızı tavsiye ettiğim bir kitap bırakayım:

Yalın Startup -Eric Ries

1 Comment

  1. Öncelikle sitenizin teması çok güzel. Fontlar gözüme göre çok uygun. Makaleleriniz de ayrı bir güzel. İşinin hakkını veren nadir blog yazarlarındansınız. Sitenizi favorilerime ekledim.

Bir Cevap Yazın

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misiniz?

Mail adresinizi bırakın ve yeni blog yazılarından haberdar olun!
ABONE OL
KVKK kanununa göre e-posta adresimden iletişime geçilmesine izin verilmiş sayılacaktır
close-link
Blog yazımızı beğendiniz mi?
%d blogcu bunu beğendi: