Günümüzde üniversite öğrencilerinin en önemli amaçlarından biri kendilerini yurt içi veya yurt dışı makamlara kanıtlamak. Bunun birçok yolu olsa da en çok tercih edileni uluslararası geçerliliği olan sınavlar olmaktadır. Bu yazımızda GMAT’ın ne olduğundan, içeriğinden, puanlandırma sisteminden, sınav sonrası süreçten ve kayıtlanma aşamasından bahsedeceğiz.
İçerik Haritası
GMAT Nedir?
Açılımı (Graduate Management Admission Test) olan GMAT, öğrencilerin MBA (Master Business Administration) gibi lisansüstü eğitim programlarına kabul almak veya yine bu alanda doktora yapmak için girdiği ve adayların analitik, yazma, okuma vb. becerilerini değerlendiren bilgisayar tabanlı bir sınavdır. Özellikle işletme alanındaki okullara başvuranların lisansüstü yeterliliklere sahip olup olmadıkları değerlendirilirken adayların transkripti veya iş tecrübesinin yanında, bu sınavdan aldıkları puana da ciddi önem gösterilmektedir.
İlginizi Çekebilir: MBA Nedir? 5 MBA Programı Nelerdir?
GMAT’ın Bölümleri ve Bu Bölümlere Ait Süre/Puan Sistemi Nasıldır?
GMAT temel olarak 4 farklı bölümden oluşur. Bunlar;
- Analitik Yazma
- Birleşik Akıl Yürütme
- Nicel Akıl Yürütme
- Sözel Akıl Yürütme
şeklindedir.
Sınav adayı bu 4 bölümün hangi sırayla gelmesini istediğini seçebilmektedir. Sınavın “Analitik Düşünme” bölümü yarım puan artış olacak şekilde 0-6 puan arasında değerlendirilirken “Birleşik Akıl Yürütme” kısmı ise birer puan artış olacak şekilde 1-8 puan arasında değerlendirilir. “Nicel ve Sözel Akıl Yürütme” bölümleri ise her biri 0-60 puan arasında olacak şekilde değerlendirilir.
Daha sonra ise cevaplamış olduğunuz doğru sorulara ve soruların zorluk seviyesine göre onluk artışlar olacak şeklinde GMAC algoritması tarafından 200-800 aralığında yer alacak olan son puanınız oluşmuş olur. Bu bölümlere ait puan ortalamaları sırasıyla 4.4, 4.2, 39 ve 27 şeklindedir. Ortalama sınav skoru ise 552’dir.
Analitik Yazma
Analitik yazma kısmında size verilen bir argümanı tenkit etmeniz ve yazarın temellendirmelerinin ne kadar kulağa yatkın olduğunu analiz etmeniz beklenir. Bu bölüme verilen süre 30 dakikadır ve en son hesaplanan 200-800 arasında olan puanınıza etki etmez.
Birleşik Akıl Yürütme
Birleşik akıl yürütme kısmında ise çoktan seçmeli, grafik/tablo yorumlama tarzındaki toplam 12 sorunun cevaplanması beklenir. Bu bölümün süresi 30 dakikadır.
Nicel Akıl Yürütme
Nicel akıl yürütme kısmında 14-15 adet veri yeterliliği (Soru ile ilgili verilen verilerin soruyu çözmeye yetip yetmediği) ve 16-19 adet klasik problem çözme sorusu sorulur.
Sözel Akıl Yürütme
Sözel akıl yürütme kısmında ise 12 adet okuduğunu anlama, 10 adet eleştirel düşünme ve 14 adet cümle düzeltme olmak üzere toplamda 36 soruyu cevaplamanız beklenir. Bu bölüme verilen süre ise 65 dakikadır.
GMAT Puanınız Nasıl Belirlenir?
GMAT, CAT( Computer-Adaptive Test) tabanlı bir sınav olduğundan sınava başladığınızda ortalama sorularla başlarsınız. Soruları doğru cevapladıkça karşınıza daha zor sorular gelirken yanlış cevapladıkça da daha kolay sorular gelir. En sonda da CAT algoritma sistemi hem doğru sorularınıza hem de soruların zorluğuna göre bir final puanı oluşturur. Ayrıca sınava giren adayların soruları geçemeyeceğini ve soruları cevapsız bırakmanın ciddi cezalara sebep olabileceğinin farkında olması gerekir.
Sınav Sonucu ve Sonrası Süreç Nasıl İşler?
- Sınavınız bittikten hemen sonra resmi olmayan GMAT sonucunuz size ulaşır. Yalnız bu sonuçta “Analitik Yazma” ve “Birleşik Akıl Yürütme” dahil edilmez çünkü bu bölümlerin puanlandırılması bilgisayar haricinde insanlar yardımıyla yapılmaktadır. Sınav sonucunu kabul veya iptal etmek için 2 dakikalık bir süre tanınır. Bu sürenin sonunda hâlâ karar vermediyseniz sonuçlarınız iptal edilir.
- Sonuçları kabul ederseniz sonucunuzun resmi olmayan bir kopyasını sınav merkezinden alabilirsiniz ama bu sonuç resmî olmadığından yapacağınız resmi başvurularda kullanamazsınız.
- Sınavdan sonraki 3 gün içinde sonuçlarınız iptal edilebilir. İptal etmek isterseniz 25$ gibi bir ücret vermeniz gerekir. Ama fikriniz değişirse iptal ettiğiniz sonucu bu sefer 50$ vererek kurtarabilir ve kullanabilirsiniz.
- Sınav tarihinden 3 hafta sonra resmi sonuçlara ulaşabilmeniz için size bir mail gönderilir. Bu mailde sonuçlara nasıl ulaşacağınız hakkında detaylı bilgi bulunur.
- Sınav sonrasında sınavdan önce seçmiş olduğunuz en fazla 5 kuruluşa sınav sonuçlarınız gönderilir.
GMAT Sınavı Ne Zaman Yapılıyor?
GMAT yıl boyunca “Pearson VUE” denilen merkezlerde gerçekleştirilmektedir. Kendi şehirlerinde sınav merkezi olup olmadığını öğrenmek isteyen adayların Google’da kendi şehirlerinde “Pearson VUE” şeklinde arama yapmaları veya “mba.com” sitesi üzerinden test merkezi bul kısmını kullanmaları doğru olacaktır. Ayrıca adayların katılacağı MBA veya başka işletme programlarının kabul tarihleri geniş bir yelpazeye dağıldığından bu tarihlerin iyi araştırılması ve uygun bir tarihte sınava girilmesi gerekmektedir.
GMAT’ın Ücreti Ne Kadardır?
GMAT’ın ücreti 250$’dır. Bu fiyata sonuçlarınızın seçtiğiniz 5 kuruluşa gönderilmesi dahildir.
GMAT’a Nasıl Kayıt Olunur?
Sınava girmek isteyen adaylar “mba.com” adresinde bir hesap ve randevu oluşturduktan sonra sınava kayıt olabilirler.