Hackathon Nedir? Teknoloji sayesinde iletişim kurduğumuz değişen dünya şartlarında yazılım dünyası da sürekli gelişim halinde. Bu gelişim sürecini yakalayabilmek için şirketler tarafından bazı yarışmalar düzenlenmiştir. Bu yarışmalardan biri de hackathondur.

Hackathon Nedir?

Hackathon Nedir?

Hack ve maraton kelimelerinin birleşiminden oluşan hackathon, prototip dijital inovasyon örneklerini sunarak problemleri çözmeye  odaklı yarışma tarzında bir bilgisayar programlama etkinliğidir. 3-5 kişilik takımlardan 1-2 gün içinde  tasarladıkları projeyi mentorlere de danışarak  jüriye sunmaları istenmektedir. Bir hackathonun en temel yönleri, ortak çalışma ve açık iletişimin yanı sıra fikir oluşturma ve bu fikirleri anında test etme olasılığıdır. Önemli olan, bir hackathon sırasında mükemmel olmasa da bir şeyin ortaya çıkarılmasıdır.

Etkinliğin genel akışı şu şekildedir; ilk olarak etkinliğin konusuyla ilgili sunumlar yapılır sonrasında katılımcılar takımlara ayrılır ve böylece yarışma başlamış olur. Takımlar kendi aralarında fikir alışverişinde bulunarak ortaya çıkan fikri grup çalışmasıyla koda dökerler. Süre bitiminde verilen görevi tamamlayan takımlar sunumlarını jüriye sunar. Daha sonrasında jüriler kazanan takımı açıklar.

Hackathon’a Kimler Katılabilir?

Hackathon’a Kimler Katılabilir

Yarışmaya yazılımcılar , bilgisayar programcıları ve teknoloji alanında kendisinin iyi olduğuna inanan herkes katılabilir. Dolayısıyla belirli bir kısıtlama söz konusu değil. Örneğin bir takım proje ekibi ve iş akışının düzenlenmesi, mentorler arası iletişimi sağlamak amacıyla iş geliştirme olarak  iki kola ayrılabilir.

İlginizi çekebilir: Gestalt Kuramı Nedir? Gestalt İlkeleri Nelerdir?

Hackathon Neden Düzenlenir?

Hackathon Neden Düzenlenir

Hackfestler olarak da bilinen hackathonlar 2000’li yıllarda şirketler tarafından hızlıca yeni teknolojileri deneme, yatırım fikirleri bulma  gibi ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulmuştur. Şirketler bu sayede yetenekli kişilere ulaşabilmiş ve yetenekleri firmasına kazandırmak için iyi bir fırsat yakalamışlardır. Diğer bir yandan katılımcı için de ekip çalışması içerisinde çıkabilecek sorunlara karşı çözüm üretmek , kısa bir zaman diliminde yaratıcılık ortaya çıkarmak gibi becerilerin gelişmesine katkısı sağlayarak hackathonların rağbet görmesini arttırmıştır.

Gittikçe popülerleşen hackathonlar bir şirket kültürü haline gelmeye başladı ve temel teknoloji fikirlerinin yanı sıra sağlık, uzay , müzik gibi alanlarında da düzenlenmeye başlandı. Facebook, Spotify gibi öncü teknoloji şirketleri şirket içi hackathonlar düzenleyerek örneğin Facebook’taki like butonu gibi yenilikleri ortaya çıkardılar. Türkiye’de ise hackathonlar 2012 yılında konusu mobil uygulama olan bir etkinlikle tanındı ve yaygınlaştı. Şu sıralarda ise CoronathonTürkiye Coronavirüs salgının yarattığı problemlere yenilikçi çözümler arayan kişileri bir araya getirmeyi hedefleyen online hackathon düzenlemiştir .

Bu yazımızda sizlere Hackathon nedir, kimler katılabilir , neden düzenlendiğini anlatmaya çalıştık. Umarız ki sizlere faydalı olacak bilgiler kazandırabilmişizdir.

Bir Cevap Yazın

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misiniz?

Mail adresinizi bırakın ve yeni blog yazılarından haberdar olun!
ABONE OL
KVKK kanununa göre e-posta adresimden iletişime geçilmesine izin verilmiş sayılacaktır
close-link
Blog yazımızı beğendiniz mi?