Pasif Gelir Nedir?

Pasif gelir, para kazanmayı sürdürmek için efor harcamaya gerek olmadan elde edilen bir gelir türüdür. Yıllar önce alınan evi kiraya vererek para kazanmaya devam etmek, sahibine pasif gelir sağlar. Bir yazarın 40 yıl önce yazdığı kitaptan para kazanmaya devam etmesi iyi bir pasif gelir örneğidir.

Pasif gelir, “Uyurken para kazanmak.” olarak tabir edilir.

Pasif Gelir ve Aktif Gelirin Farkı Nedir?

pasif gelir

Aktif gelir, yapılan iş karşılığında ödeme alınan bir gelir türüdür. Bir şirkette üst düzey yönetici de olsanız, bir barista da olsanız emeğinizi, zamanınızı ve tecrübenizi para karşılığında çalıştığınız kuruma satarsınız. Bu klasik bir aktif gelir elde etme yoludur.

Pasif gelir ise çok farklıdır. Pasif gelirde yaptığınız iş karşılığında para kazanmazsınız; bir kereliğine yarattığınız bir şey karşılığında düzenli ve süresiz olarak para kazanırsınız.

Genellikle aktif gelir elde edilen işlerin yanında, ekstra gelir elde etme yolu olarak pasif gelir elde edilen işler tercih edilir.

İnternetten Pasif Gelir Elde Etme Yolları

Pasif gelir elde etmenin birçok farklı yolu vardır. Bir şirkete yatırım yapmak bir pasif gelir elde etme yöntemi olmakla birlikte, sermaye gerektirmesi sebebiyle kolay değildir.

İnternetten pasif gelir elde etmenin görece daha kolay olduğunu söylemek mümkündür. Peki internetten nasıl pasif gelir elde edilebilir? Birkaç örneği inceleyelim:

1- Online Kurs Vermek

online kurs - pasif gelir

Udemy gibi eğitim platformlarında, uzmanı olduğunuz konularda eğitim verebilirsiniz. Bu konularda bilgi sahibi olmak isteyen kişiler sizin eğitiminizi satın alarak size para kazandırabilir.

2- Stok Fotoğrafçılık

stok fotoğrafçılık - pasif gelir

Çektiğiniz fotoğrafları Shutterstock, Getty Images, 123RF gibi birçok farklı stok fotoğraf sitesinde satabilirsiniz. Şirketler ve ajanslar fotoğraflarınızı satın alarak, görsel içeriklerinde lisanslı olarak kullanabilirler. Çektiğiniz fotoğrafların kaliteli olması önemlidir.

3- YouTube’da İçerik Üretmek

youtube - pasif gelir

2020 itibarıyla 2 milyar aylık aktif kullanıcıya sahip olan YouTube, bu alanda dünya genelinde Facebook’tan sonra en fazla aktif kullanıcıya sahip online platform konumunda. (Statista)

Haliyle YouTube, reklam verenlerin de en çok yatırım yaptığı platformlardan biri.

YouTube’da içerik üreterek, videolarınızda gösterilecek reklamlar ve markaların size sponsor olmalarıyla gelir elde edebilirsiniz.

4- Alan Adı Yatırımcılığı

alan adı yatırımcılığı - pasif gelir

Alan adı (domain), bir web sitesinin internetteki adı ve adresidir. Örneğin bu web sitesinin alan adı miesofficial.com‘dur.

İlgi çekebileceğini, talep edilebileceğini düşündüğünüz alan adlarını (domain) satın alıp daha sonra satabilirsiniz. Mesela uç bir örnek vermek gerekirse, Hepsiburada kurulmadan önce hepsiburada.com alan adını satın almış olsaydınız, Hepsiburada şirketinden alan adı için yüklü bir meblağ talep edebilirdiniz.

5- Blog Sitesi Kurmak

blog sitesi kurmak - pasif gelir

Blog sitenizde gösterilen reklamlar üzerinden gelir elde edebilirsiniz.

Ayrıca satış ortaklığı (affiliate marketing) ile, bir başka siteye yönlendirdiğiniz her kullanıcıdan komisyon alabilirsiniz. Örneğin bir kitap satış sitesine sizin blog sitenizden giden bir kişinin ödediği miktar üzerinden belirli bir oranda komisyon alabilirsiniz.

6- Mobil Uygulama Geliştirmek

Çıkaracağınız mobil uygulama veya oyunları, App Store’da ya da Google Play’de yayınlayarak gelir elde edebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misiniz?

Mail adresinizi bırakın ve yeni blog yazılarından haberdar olun!
ABONE OL
KVKK kanununa göre e-posta adresimden iletişime geçilmesine izin verilmiş sayılacaktır
close-link
Blog yazımızı beğendiniz mi?