Günümüzde dikkat dağınıklığı pek çok kişinin yaşadığı sorun haline gelmiştir. Temelinde multitasking yatan bu bozukluğu gelin yakından tanıyalım. Bu yazımızda konsantrasyona dair Konsantrasyon Bozukluğu Nedir? Nedenleri ve Çözümü Nelerdir? gibi konuları ele alacağız.

Konsantrasyon Nedir?

Konsantrasyon Nedir?

Konsantrasyon, bezginlik duymadan fiziki ve zihni enerjiyi tek bir noktaya sürekli uygulama yeteneğidir. – Thomas Edison

Konsantrasyon, dikkat kontrolü, iç ve dış uyaranlardan etkilenmeden bütün dikkatin bir noktaya toplanması, dikkatle bir işe yoğunlaşabilme yeteneği olarak tanımlanabilir. Bu günlerde konsantrasyon çok önemli bir yetenektir çünkü kişinin üzerinde çalıştığı herhangi bir konuda daha verimli sonuçlar elde etmesini sağlar. Konsantrasyon süresi kişiden kişiye değiştiği gibi konudan konuya da çok değişiklik gösterebilir. Genelde kişilerin ilgisini daha çok çeken konularda çabuk ve uzun konsantre olduğu belirlenmiştir.

Konsantrasyon, zihni dikkat halinde tutmaktan ibarettir. Tam bir sükûnet söz konusu olmalı, zihin boşatılmalıdır. Zihnin tamamıyla boşalması ile son aşama tamamlanır. Bu tam olarak derin meditasyon durumu ile olur. Bu esnada zihin konsantrasyon nesnesine odaklanır ve yalnızca bu düşünce zihni işgal eder. Tüm enerji bu düşünce üzerinde yoğunlaşır.

Konsantrasyon Bozukluğu Nedir?

Zihnin uyaranlara karşı sürekli olarak tepki vermesi ve odaklanamaması konsantrasyon bozukluğu olarak tanımlanır. Süresi kişiden kişiye değişebilir, yapılan işlere göre farklılık gösterebilir. Bazen doğal olarak dağılabildiği gibi sıkça dağılması ciddi bir sorun teşkil edebilir. Bu sorun, kişinin yaşamını ciddi şekilde etkileyebilir ve ilişkilerinde bozulmaya, iş yaşamında güçlüklere yol açabilir. Odaklanma sorunu olan kişi yapmak istemediği bir aktiviteye başlarken erteler, bahaneler bulur, sonraya bırakır.

Bilimsel olarak baktığımızda; Dikkat Eksikliği Bozukluğu, yani DEB, biyolojik temeli olan, beyin üst bölgesindeki pre-frontal kortekste Theta/Beta beyin dalga oranının bozulduğu bir durumdur.

Konsantrasyon Bozukluğu Nedir?

Dikkat göstermedeki zorluk, yaygın olarak DEHB ile ilişkili olabilir. Bu herkesin şüphelendiği ilk şey olma eğilimindedir. Ama çok sayıda başka olasılık da vardır. İşitme sorunu yaşayan bir öğrenci, odaklanırken sorun yaşayabilir. Ya da görme bozukluğu olan öğrenci, dersi izleme sırasında sorun yaşadığı için odaklanamayabilir. Tiroit hormonu bozukluğu bile, öğrencide odaklanma sorununa neden olur. Bu nedenle sorunun doğru analizi çok değerlidir.

Konsantrasyon Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Konsantrasyon Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Konsantrasyon bozukluğunun birçok nedeni bulunmaktadır. Konsantrasyon bozukluğu psikolojik nedenlerden, fiziksel nedenlerden veya çevresel faktörlerden ortaya çıkıyor olabilir.

Uyku düzensizliğiniz, yeme bozukluğunuz, daha önceki geçirmiş olduğunuz hastalıklar, vitamin veya mineral eksiklikleriniz, yeteri kadar su içmemeniz fiziksel nedenler arasında yer almaktadır.

Konulara takılıp kalıyorsanız, devamlı olarak gergin ve sinirliyseniz, üstünüzde sürekli bir stres durumu varsa veya depresyon durumu yaşıyorsanız konsantrasyon bozukluğunuz psikolojik nedenlerden ortaya çıkıyor olabilir.

Bir de çevresel faktörler var tabi ki. Bulunduğunuz mekânın havası temiz değilse, sigara kullanıyor veya sigara dumanına maruz kalıyorsanız, sıklıkla alkol tüketiyorsanız, yeteri kadar sosyalleşemiyorsanız konsantrasyon bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz.

Konsantrasyon Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Her sağlık sorunlarında olduğu gibi konsantrasyon bozukluğunda da belirtiler görülmektedir. Dolaysıyla bu belirtilerin haftada en az 2 gün devam etmesi durumunda doktora başvurulması gerekir. En büyük belirtilerine; kişinin yaptığı işe dikkatini verememesi, çok sıklıkta dikkatinin dağılması, okunulan veya dinlenilen konuları anlamakta zorluk çekmesi, aynı anda başka şeyleri düşünmesi, yaptığı işi tamamlamakta zorlanması gibi örnekler verilebilir.

Konsantrasyon Bozukluğu İçin Çözüm Önerileri

Konsantrasyon Bozukluğu için Meditasyon

Konsantrasyon, odaklanma problemi yaşıyorsanız ve çözüm arıyorsanız sizin için birkaç önerimiz var. Sağlığınız ve odaklama sorununuzu aşabilmek adına alkol ve sigaradan uzak durmaya çalışabilirsiniz. Fazla sigara tüketilen ortamlar yerine daha geniş, daha ferah, daha temiz mekanları tercih edebilirsiniz.

Uyku düzensizliğinize sebep olan sebeplerden kaçınmaya çalışabilir uyumadan önce meditasyon veya yoga yapmayı deneyebilirsiniz. Çok fazla kahve, çay gibi nikotin oranı yüksek içeceklerden kaçınabilirsiniz.

Sizi dinlendirecek, huzurlu hissetmenizi sağlayacak arkadaşlarınızla veya aile bireylerinizle görüşmeyi, onlara güzel şeylerden bahsetmeyi deneyebilirsiniz. Bedeninize yüklenmeden spor yapabilir en basiti de temiz havada kısa bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Su her derdin devası der büyüklerimiz. Günlük almanız gereken su miktarınızı tüketmekte zorlanıyorsanız telefonunuza bunun için bir uygulama indirebilirsiniz. Tüketmek istediğiniz aralıkta bildirimler oluşturarak hatırlatmasını sağlayabilirsiniz. Sevdiğiniz bir şişeye su doldurup masanızın üstüne koyup gözünüz çarptığında su içmeniz gerektiğini kendinize hatırlatabilirsiniz.

Vitamin, mineral değerlerinizi ölçtürüp gerekli tedbirleri alabilir, en önemlisi depresyon belirtisi gösterdiğinizi hissediyorsanız hem iş hayatınızdaki hem de günlük yaşamınızdaki konforu yeniden yakalamak adına bir uzmana danışabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Pomodoro Tekniği Nedir? Pomodoro Tekniği 5 Adımda Nasıl Uygulanır?

Bir Cevap Yazın

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misiniz?

Mail adresinizi bırakın ve yeni blog yazılarından haberdar olun!
ABONE OL
KVKK kanununa göre e-posta adresimden iletişime geçilmesine izin verilmiş sayılacaktır
close-link
Blog yazımızı beğendiniz mi?