Abraham Maslow

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi nedir?

Hiyerarşi ilk olarak 1943’te Amerikalı psikolog Abraham Maslow tarafından tasarlandı. Maslow’un psikolojiye hümanist bir yaklaşımı vardı ve çalışmaları bireysel psikolojik semptomlar yerine tüm kişiye odaklandı. İhtiyaçlar hiyerarşisi, her bir ihtiyacın nasıl karşılanabileceğine dair örneklerle birlikte, insan deneyiminin çeşitli düzeylerini tanımlar. İlgili teori, birisi bir sonraki seviyenin üstesinden gelmeye hazır olmadan önce her seviyenin yeterince karşılanması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Maslow, modeli ilk kez tanımlayan 1943 tarihli “İnsan İhtiyaçları Teorisi” adlı makalesinde, “İnsan ihtiyaçları kendilerini önceden belirlenmiş hiyerarşiler içinde düzenlerler” diye yazdı. “Başka bir deyişle, bir ihtiyacın ortaya çıkması genellikle daha güçlü bir başka ihtiyacın önceden karşılanmasına dayanır. İnsan sürekli isteyen bir hayvandır. Ayrıca hiçbir ihtiyaç veya sürücü, yalıtılmış veya ayrıkmış gibi ele alınamaz; Her sürücü, diğer sürücülerin memnuniyet veya memnuniyetsizlik durumuyla ilgilidir.”

Seviye 1: Fizyolojik ihtiyaçlar

Maslow’a göre en temel insan ihtiyaçları, yiyecek, su, barınak ve hava gibi bizi hayatta tutan ihtiyaçlardır. Bu temel hayatta kalma seviyesi olmadan, bir kişinin daha yüksek düşünme veya başarı yolunda fazla bir şey yapması beklenemez.

Maslow, “Yiyecek, güvenlik, sevgi ve saygıdan yoksun olan bir kişi, büyük olasılıkla yiyeceğe her şeyden daha güçlü bir şekilde açlık duyacaktır” dedi. Diğer her şeyin daha sonra gelmesi gerektiğini öne sürdü.

Seviye 2: Güvenlik ihtiyaçları

Temel ihtiyaçlar karşılandığında, bir sonraki ihtiyaç seviyesi güvenliğe geçer. Bunlar finansal güvenlik, korkudan kurtulma, istikrarlı sağlık ve günlük hayatımıza bir düzeyde öngörülebilirlik ve güvenlik sağlayabilecek her şey gibi şeylerdir.

Maslow, insanları, belki de hukuk veya din biçiminde, varoluşlarına düzen getiren ödül sistemlerine yönlendiren şeyin bu düzeyde bir güvenlik arayışı olduğunu savundu. Bu seviyedeki bazı zorlukların “vahşi hayvanlar, aşırı sıcaklıklar, suçlular, saldırı ve cinayet (ve) tiranlık” olabileceğini öne sürdü.

İHTİYAÇLAR HİYERARŞİSİ

Seviye 3: Aidiyet ihtiyaçları

Temel hayatta kalma ve bir nebze güvenlik sağlandıktan sonra, insan ihtiyaçları biraz değişir. Hiyerarşinin üçüncü seviyesi, arkadaşlık, topluluk, sevgi, paylaşılan deneyimler ve insanlara kendi aralarında aidiyet duygusu veren her şey gibi kavramları içerir.

Bu modelde Maslow, bir seviyenin yerine getirilmesiyle, insanların genellikle bir sonrakini yerine getirmek için bir özlem geliştireceğini varsaydı.

Maslow, “Artık kişi, daha önce hiç olmadığı kadar, arkadaşların, bir sevgilinin, bir eşin veya çocukların yokluğunu keskin bir şekilde hissedecek” diye yazdı. “Genel olarak insanlarla sevgi dolu ilişkilere, yani grubunda bir yer için aç kalacak ve bu hedefe ulaşmak için büyük bir yoğunlukla çaba gösterecektir. Böyle bir yere ulaşmayı dünyadaki her şeyden daha çok isteyecek ve hatta bir keresinde acıktığında aşkı küçümsediğini bile unutabilir.

Seviye 4: Saygınlık ihtiyaçları

Maslow’un Hiyerarşisi’nin tepesi insan fırsatının nihai koşulu kendini gerçekleştirme ile ilgilidir. Ama önce, insanlar saygı ihtiyaçlarını yerine getirmelidir. Saygı, bu anlamda, bir kişinin benlik duygusunu ve başkalarıyla olan ilişkisindeki benlik duygusunu ifade eder. Bu seviye, haysiyet, kişisel başarı ve hatta belki de belirli bir alanda prestij duygusu gibi şeyleri içerir.

Maslow, “Benlik saygısı ihtiyacının karşılanması, özgüven, değer, güç, yetenek ve dünyada yararlı ve gerekli olma yeterliliği duygularına yol açar” diye yazdı.

Seviye 5: Kendini gerçekleştirme ihtiyaçları

Son olarak, bir kişi hayatta kalmak, işlev görmek ve dünyadaki ve toplumdaki konumlarını anlamak için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip olduğunda, hiyerarşinin son kısmına girebilir. Kendini gerçekleştirme pek çok anlama gelebilir, ancak örneklerin çoğu, becerilerini keşfetme, yaratma veya genişletme arzusu etrafında toplanır. Güzellik, estetik ve keşif gibi kavramlar, sanat, yeni bir dil öğrenme, yeteneklerini geliştirme ve olabileceğinin en iyisi olma gibi gerçek dünya örneklerine dönüşür.

Maslow, “Bir müzisyen müzik yapmalı, bir sanatçı resim yapmalı, bir şair yazmalı, eğer nihayetinde mutlu olacaksa” diye yazdı. “Bir erkek ne olabilirse, o olmalı. Bu ihtiyaca kendini gerçekleştirme diyebiliriz.” (Zamirlere rağmen, kendini gerçekleştirme sürecinin insan olmayan insanlar için de geçerli olduğu varsayılır.)

Görünüm ve varyasyonlar

İhtiyaçlar hiyerarşisi geleneksel olarak bir piramit olarak temsil edilir. Zamanla, diğer düşünürler Maslow’un hiyerarşisini farklı şekillerde değiştirdiler ve yeniden görselleştirdiler; Seviyeleri açıklamak veya bölmek ya da ihtiyaçların farklı şekilde sıralandığı modeller önermek. Bununla birlikte, genel fikir aynı kalır: İnsanların birbirine dayanan farklı ihtiyaçları vardır ve potansiyellerine ulaşmadan önce temel ihtiyaçların karşılanması gerekir.

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine örnekler

Psikolojik uygulamasının yanı sıra, sayısız disiplin Maslow’un modelini yararlı bir öğretim aracı olarak bulmuştur. Bazı eğitim uzmanları, öğrenciler arasındaki eğitimsel veya davranışsal zorlukları değerlendirirken, ihtiyaçlarının nerede karşılanmadığını belirlemeye çalışarak hiyerarşiye atıfta bulunur.

Benzer şekilde, hiyerarşi bazı iş liderliği teorilerinde çalışanları desteklemek ve sağlıklı bir organizasyon oluşturmak için bir rehber olarak kullanılır.

Irk ve sosyal adalet savunucuları, bu hiyerarşiyi, temel eşitsizliklerin, yetersiz hizmet alan insanların yukarı doğru hareketliliğini nasıl önemli ölçüde engellediğini açıklamak için bir model olarak kullandılar.

Bir kadın hakları örgütü olan YWCA, “Gıda güvensizliği yaşamak, yetersiz barınma yaşamak veya çok çalışmak, doğası gereği bizi gerçek mutluluk, memnuniyet ve rahatlık anlarını deneyimleyememize neden olmaz” diyor.

“Ancak gıda güvensizliği, yetersiz barınma veya aşırı çalışma gibi deneyimler, iyi yaşama arayışımızda bizi dezavantajlı hale getiriyor. Aşılması gereken engeller, yüzleşilmesi gereken zorluklar sunarlar ve bizi en temel ihtiyaçlarımızın karşılanmama olasılığı için endişeyle eşitlerler, bu da ilk arzumuz olan yaşamayı tehlikeye atar.”

Bu alandaki bazı insanlar, ayrımcılık gibi şeylerin bu ihtiyaçların inkarına nerede ve nasıl yol açtığını daha iyi göstermek için Maslow’un hiyerarşisini haklar veya eşitsizlikler olarak yeniden çerçevelendirir.

İhtiyaçlar hiyerarşisi neden önemlidir?

Birçok insan Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisini yararlı bulsa da, modelin insan psikolojisi hakkında düşünmenin sadece bir yolu olduğunu ve bilimsel bir mutlak olarak ortaya konmadığını ve kabul edilmediğini hatırlamak önemlidir. Maslow’un modeline yönelik yaygın meydan okumalar, bunun çok keyfi olduğunu veya insan ihtiyaçlarının daha çok basamaklı bir spektrum olarak var olduğunu iddia ediyor.

Yine de birçok uzman, bu kavramı kişisel refaha ve potansiyel hakkında daha büyük sorulara yaklaşmanın yararlı bir yolu olarak görüyor.

Psikolog Scott Barry Kaufman, mindbodygreen’e verdiği demeçte, “Hem en derin eksikliklerimizi ve zorluklarımızı hem de en güçlü yönlerimizi gerçekten hesaba katıyor” dedi.

Charlie Huntingon, Berkeley Well-Being Institute için “Maslow, hiyerarşisini bir motivasyon teorisi içinde görüyordu” diye yazdı. “Kendi davranışlarınızın hiyerarşiyi nasıl takip ettiğine ve hiyerarşiden nasıl saptığına bakarak, sizi neyin motive ettiğine dair fikir edinebilirsiniz.”

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Altı (6) Şapkalı Düşünme Tekniği Nedir?

Bir Cevap Yazın

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misiniz?

Mail adresinizi bırakın ve yeni blog yazılarından haberdar olun!
ABONE OL
KVKK kanununa göre e-posta adresimden iletişime geçilmesine izin verilmiş sayılacaktır
close-link
Blog yazımızı beğendiniz mi?