Bu yazımızda Öğrenmeyi Öğrenmek(Self Learning) Nedir? Kendi Kendine Öğrenen Biri (Self Learner) Olmanın Adımları Nelerdir? Hangi Teknikleri Uygulayabiliriz? konularına değineceğiz.

Pandemi nedeniyle evlerimizde daha fazla vakit geçirdiğimiz bugünlerde kişisel gelişimimizi sağladığımız birçok fırsattan uzak kaldık. Hepimiz yeni şeyler öğrenmeye yöneldik ancak bilgi yığınları arasında kaybolduk. Gelin sizlerle birlikte öğrenmeyi öğrenmek nasıl olur göz atalım.

Öğrenmeyi Öğrenmek(Self Learning) Nedir?

Öğrenmeyi Öğrenme

Günümüzde oldukça yaygın olan kendi kendine öğrenmek (self learning), bir sınav ya da müfredata bağlı olmadan bireysel çabayla yapılan öğrenme türüdür. İnternetin hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmasıyla birlikte geleneksel eğitimden daha hızlı, verimli ve esnek olduğu için çoğu insanın ilgisini çekmiştir.

21. yüzyılda iyi bir kariyere sahip olmak için multidisipliner bir insan olmak büyük önem taşır. Bu yüzden sizlere verilen eğitimin dışında kendi çabanızla da bir şeyler öğrenerek sınırlarınızı genişletmelisiniz. Bu size hem hayat görüşü hem de iyi iş olanakları sunacaktır. Peki, kendi kendine öğrenmeye nasıl başlayabilirsin?

Öğrenmeyi Öğrenme’nin Adımları Nelerdir?

1- Kendini sürece hazırla.

Öğrenme sürecine başlamadan önce buna hazır olmalısın. Bulunduğun noktayı iyi belirlemeli ve hedefini buradan yola çıkarak seçmelisin. Öncelikle hedefini belirlemekte zorlanıyorsan SMART Tekniği’ne göz atabilirsin. SMART tekniğine göre hedefin; kesin, ölçülebilir, kabul edilebilir, mümkün ve net bir zamanda erişilebilir olmalıdır.

2- Meraklı ol.

Ulaşabileceğimiz sınırsız sayıda kaynağın olması ilk başta iyi gibi görünse de öğrenme sırasında kafa karışıkları yaratabilir. Hedefini belirledikten sonra bunun üzerinde araştırmalar yapman gerekecektir. Bu süreci sıkıcı kılmamak adına ilgini çeken bir konuyu seçmen seni her zaman motive tutacaktır.

Önem verdiğiniz bir şeye sahip olduğunuzda en iyi şekilde öğrenirsiniz ve onunla meşgul olmaktan zevk alırsınız.

-Howard Gardner

Orta beyinde bulunan hipokamp, bilgilerin kalıcı hafızaya geçip geçmeyeceğine karar verir. Merak ve ilgi duyduğumuz konular bu bölgede yüksek frekansta sinyaller oluşturur. Bu şekilde güçlü sinaptik bağlar kurulur ve beyin hard diskine (korteks) kaydedilir. Bu yüzden öğrenmeyi istediğiniz şeye duyduğunuz merak ve ilgi, öğrenmede önemli bir rol oynar. Beyninizin daha derinlerine inmek ve Hafızanızın derinlerine inmek ve hafızanızı anlamak için bu yazımızı da okuyabilirsiniz.

3- Hedeflerini planlarla birleştir.

Astrolojide “yaşanabilir sınır” olarak bilinen “Goldilocks Bölgesi”, bir gezegenin yıldızına olan uzaklığının üzerinde bizler için yaşamı belirten sıvı suyu tutabilmesine olanak sağlayan bölgeyi tanımlar. Biz bu terimi günlük hayatta hedeflerimizi belirlerken ya da işlerimizi yaparken de özel hayat-iş dengesini anlatırken kullanabiliriz.

Öğrenmeye başlamadan önce plan yaparken kendimizi ne çok zorlamalı ne de çok rahat bırakmalıyız. Çok zorlanacağımız bir plan yaparsak uzun vadede motivasyonunuzu kırabilir, rahatlıkla yapacağınız bir süreç de sizi bir süre sonra sıkıcı gelebilir. Bu yüzden başlangıç olarak küçük ancak zorlayıcı planlar hazırlaman hem güvenini yerine getirir hem de daha fazlasını başarmak için gerekli olan cesareti verir. En sonunda ise “akış” diyebileceğimiz bölgede öğrenim optimize olmuş bir şekilde devam edecektir.

4- Sürekliliğin gücü nedir?

Çin bambu ağacı (Chinese bamboo tree), 6 haftada yaklaşık 25 metre uzunluğa ulaşabilen bir ağaç türüdür. Ancak bu sürece gelmeden önce toprağa ekilip 5 yıl boyunca sulanıp bakımının yapılması gerekmektedir. Bu sırada hiçbir gözle görülür gelişme gözlenmez ve toprağın altında kök sistemini oluşturur. Bu beş yılın sonunda altı haftada yirmi beş metre uzar. Peki, bambu ağacı 6 haftada mı buraya ulaştı yoksa 5 yılda mı?

Genellikle hızlı gelişim göstermek istediğimiz için bir şeyler öğrenirken henüz yolun başındayken vazgeçiyoruz. Bazen de devam etsek de olmayacak gibi düşünebiliriz. Belki de büyük değişimi yaratacak olan kırılma anına henüz ulaşamamış olabiliriz. Bu yüzden süreklilik öğrenme sürecinin en önemli parçalarından biridir.

Bkz. Kaizen Tekniği

5- Öğrenmeyi Öğrenme’nin en önemli adımı: Pratik

Bir şeyi öğrenme sürecini alışkanlık haline getirmek için pratik yapmak önemlidir. İlk başlarda ufak adımlarla ilerlemek en iyisidir. “Two Minutes Rule”, bir şeyi yapmaya başlamadan önce onu en fazla iki dakika boyunca yapmanız gerektiğini savunur. Burada anlatılmak istenen ise bir pratik alışkanlığını geliştirmeden önce bunu sürekli olacak şekilde kazanmanın önemidir.

Her gün bir önceki günden yüzde bir daha iyi olmanız sizi başarıya götürecektir. Başlarda günde yalnızca bir dakika gitar çalmak ya da bir dakika boyunca meditasyon yapmak size tuhaf gelebilir. Ancak bir yıl boyunca bunu zinciri kırmadan yapmanız, başladığınız noktadan 37 kat daha iyi bir noktaya ulaşmanızı sağlayacaktır.

6- Motivasyonunu koru.

Kendi kendine öğrenme süreci asla kolay olmayacak. Motivasyon eksikliği hissettiğin anlar mutlaka olacaktır. Önemli olan ise bunlara göğüs gerip ilerlemeye istemesen de devam etmektir. Bu noktada rezilyant (yılmaz) biri, zor durumlar karşısında ayakta durabilen, olmaya çalışmalısın.

Burada yapılan en büyük hatalardan biri de doğrusal bir ilerleme beklemektir. Gerçekte ise sonuçlar hep gecikmeli olarak gelir. Kendi kendimize bir şeyler öğrenmeye başladığımızda kısa zamanda fazla şeyler yapmak istemek kulağa hoş gelebilir ancak bizi hayal kırıklığı içerisine götürmesi daha olası bir sonuçtur.

The valley of disappointment grafiği ise bizlere gerçek olan ilerlemenin üstel bir grafik şeklinde olduğunu gösterir. Doğrusal grafiğin altında kalan kısım “hayal kırıklığı vadisi” olarak adlandırılır ve çoğu kişi önünü göremediği için bu kısımda öğrenmeyi bırakır. Öğrenme sürecimiz bir maraton gibidir, sadece bu uzun yolu tamamlayanlar başaracaktır.

Öğrenmeyi Öğrenmek İçin Hangi Teknikleri Uygulayabiliriz?

Bir şeyler öğrenirken başlangıçta bir düzeni yakalamak zordur. Uzun deneyimler sonucu genel geçer hale gelmiş bazı tekniklerden yararlanarak bu geçişi kolaylaştırabiliriz. Zaman ilerledikçe size en uygun olan tekniği yaratabilirsiniz.

1- Feynman Tekniği

1.Adım: Açıklamak

2. Adım: Zayıf yönleri belirlemek

3. Adım: Daha basite indirgemek

4. Adım: Anlamak

Feynman Tekniği hakkında daha fazla bilgi için buradan ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz.

2- Pomodoro Tekniği

25 dakika çalışma 5 dakika ara (1 pomodoro) şeklinde ilerleyen zamanını verimli yönetebileceğin bir tekniktir. Her 4 pomodoro sonunda 15 dakikalık uzun ara vererek dinlenerek öğrenmeyi daha etkin hale getirebiliriz.

Pomodoro Tekniği hakkında daha fazla şey öğrenmek isterseniz blog yazımıza göz atabilirsiniz!

3- SODTİ Tekniği

Sev, oku, dene, tekrarla, izle kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir tekniktir.

4- Kanban Tekniği

Görselleştir ve sınırla tekniklerinden oluşan Kanban tekniği “yapacağım”, “yapıyorum” ve “yaptım” olmak üzere üç aşamadan oluşur. Bu şekilde planlarınızı yaparken kafanızda iş yükü oluşturmadan adım adım ilerlemenize yardımcı olacaktır.

Öğrenmeyi bırakan, yirmi ya da seksen yaşında olsun yaşlıdır. Öğrenmeye devam eden herkes genç kalır. Hayattaki en büyük şey zihninizi genç tutmaktır

-Henry Ford

Bu yazımızda kendi kendinize nasıl öğrenebilirsiniz, neler uygulayabilirsiniz konularını ele aldık. Unutmamalıyız ki kendi kendine öğrenmeyi bir süreliğine değil hayatımız boyunca uygulamamız gerekmektedir.

 

Author

1 Comment

  1. İbrahim Yılmaz Reply

    Çok güzel bir yazı olmuş eline sağlık 🙂

Bir Cevap Yazın

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misiniz?

Mail adresinizi bırakın ve yeni blog yazılarından haberdar olun!
ABONE OL
KVKK kanununa göre e-posta adresimden iletişime geçilmesine izin verilmiş sayılacaktır
close-link
Blog yazımızı beğendiniz mi?
%d blogcu bunu beğendi: