Stres, günlük yaşamda herkesin başına gelebilecek doğal bir insan tepkisi olarak bilinir. Aynı zamanda hayatının bir parçasıdır. İnsan kendisini olası tehditlere karşı korumaya hazırlanır. İnsan vücudunun stresi yaşama ve strese tepki verme görevi vardır. Değişiklikler veya zorluklar (stres etkenleri) yaşadığınızda, vücudunuz zihinsel ve fiziksel tepkiler üretir. Stres tepkileri, vücudunuzun yeni durumlara uyum sağlamasına yardımcı olur. Örneğin, yaklaşan önemli bir toplantınız varsa, stres kişiyi daha amaçlı çalışmaya motive eder.
İÇERİK HARİTASI
- Stres sırasında vücuda neler olur?
- Stresin fiziksel belirtileri nelerdir?
- Stresin Psikolojik Belirtileri Nelerdir?
- Stres Nasıl Teşhis Edilir?
- Stres Yönetimi Nedir?
- Stres Yönetimi Nasıl Yapılır?
- Çatışma ve Stres Yönetimi
- Çatışmalar Neden Oluşur?
- Çatışma Çözme Becerileri Nelerdir?
- 7.3.Duygularınızla Temasa Geçmek
- Aktif Dinleme
- Açık İletişim
- Kriz ve Stres Yönetimi
Stres Sırasında Vücuda Ne Olur?
Stres etkenleriyle karşılaştığınızda, vücudunuz bu etkenlere karşı fiziksel ve zihinsel tepkiler üretir. Çünkü herkes stresi farklı yaşar; kişinin hayatını bireysel olarak etkileyebilir. Bir kişinin stres tetikleyicisi, başka bir kişinin stres tetikleyicisi olarak kabul edilmeyebilir. Ancak bazı durumlar çoğu insan için daha fazla strese neden olur ve tükenmişlik riskini artırabilir. Bir kişi uyku sorunu yaşarken, bir başkası mide veya sindirim sorunları yaşayabilir. Bir kişi uzun süreli strese maruz kaldığında, stres tepkisinin sürekli aktivasyonu vücudun yıpranmasına neden olabilir. Bu durumda duygusal, fiziksel ve davranışsal belirtiler ortaya çıkar. Kronik hale gelen stres, kendinizle ve başkalarıyla olan ilişkilerinizi etkileyerek fiziksel ve zihinsel olarak zarar verebilir. Bu nedenle, mevcut stresi yönetmeye ve zorluklarla başa çıkmaya yardımcı olan bir yaşam tarzına sahip olmak çok önemlidir.
Stresin Fiziksel Belirtileri Nelerdir?
- Stres oluştuğunda öncelikle kişinin nefes alıp vermesi hızlanır, dakikadaki nefes alma hızı artar,
- Kalp çarpıntısı oluşabilir.
- Ağız kuruluğu ve dolayısıyla yutma güçlüğü.
- Vücut ısısı yükselir.
- Ani ısı dalgaları oluşabilir.
- Sıcaklık artışı ellerde titremeye ve terlemeye neden olabilir.
- Kaslar gergin, gerginlik nedeniyle kaslarda ağrı veya sızı
- Mide bulantısı veya yanma, hazımsızlık, kabızlık, ishal gibi gastrointestinal problemler meydana gelebilir.
- Kas yorgunluğu veya vücut zayıflığı olabilir.
- İstenmeyen sızdırmazlık sorunu günlük hayatta ortaya çıkabilir ve baş ağrısına neden olabilir.
- Uyku bozuklukları meydana gelir.
Stresin Psikolojik Belirtileri Nelerdir?
Stres altında ortaya çıkan ilk psikolojik belirtiler kaygı veya endişe duygularıdır.İnsanlar stresli olduklarında konsantre olmakta zorlanırlar.Unutkanlık ve dikkat dağınıklığı gibi problemlerle sıklıkla karşılaşılır. Günlük yaşamda sinirli ve endişeli bir ruh hali görülebilir.Kişi üzgün, kızgın veya stresli hissedebilir.
Stres Nasıl Teşhis Edilir?
Her kişinin stresi benzersizdir. Yaşadığı stresin şiddetini ancak onu yaşayan kişi belirleyebilir. Sağlık uzmanları, stresinizin hayatınızı nasıl etkilediğini anlamak için ustalıkla tasarlanmış anketler kullanabilir. Kronik stresiniz varsa, doktorunuz mevcut stres belirtilerinizi değerlendirebilir. Örneğin; Yüksek tansiyon, mide bulantısı, baş ağrısı, hazımsızlık gibi belirtiler teşhis ve tedavi edilebilmektedir.
Stres Yönetimi Nedir?
Stres yönetimi, stresin psikolojik ve fiziksel etkilerinden korunmak, yaşamda motivasyon sağlamak, stres tepkilerini daha sistematik hale getirmek ve yaşamı kontrol altına almak için gerekli olumlu yolları ifade eden bir terimdir. Stres aslında bir sağlık sorunu değildir, hatta belirli bir düzeye kadar stres kişinin günlük yaşamını olumlu yönde etkiler. Yaşamı teşvik eder. Burada önemli olan stres değil, stres tepkisinin şiddetidir. Bu nedenle stresi yönetmek hayatı kolaylaştırır.
Stres nasıl yönetilir?
- Stres kronikleştiğinde vücutta tahribata yol açabilir. Sağlık sorunlarının çoğu stresten kaynaklanır veya stresten etkilenir. Bu nedenle, çeşitli hastalıklarla savaşırken zihinsel ve fiziksel sağlığınızı desteklemek için farklı stres atma yöntemlerine ihtiyacınız var. Stresle başarılı bir şekilde başa çıkmak ve mevcut stresi yönetmek için bazı şeyler şunlardır: İlk olarak, genel olarak hayata karşı olumlu bir tutum gereklidir. Hayatta kontrol edilemeyen olayların gerçekleştiğini kabul Değiştiremeyeceğiniz durumlar hakkında endişelenmeyi bırakmanın yollarını bulmak her zaman yardımcı olur.
- Zamanınızı daha etkili bir şekilde yönetmeyi öğrenmek yardımcı olabilir.
- Hobilerinize, ilgi alanlarınıza ve size faydalı olan faaliyetlere yeterince zaman ayırmalısınız.
- Stresi azaltmak için zararlı maddeler (alkol, uyuşturucu veya sigara gibi) kullanmak, stresi azaltmaktan çok vücuda zarar verir.
- Sosyal bir yaşam sürdürmek, şiddetli stres altındaki insanlar için çok önemlidir. Bu nedenle, stresli olduğunuzda onu mutlu eden ve sakinleştiren bir ortamda bulunan veya sizi mutlu eden, size faydalı olan, günlük yaşamınızda size destek ve yardımcı olan insanlarla zaman geçirmeye çalışın. Bu insanlarla birlikte olmak size iyi gelebilir.
- Duyguları, düşünceleri veya inançları vurgulamak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Duygularınızı, düşüncelerinizi ve inançlarınızı ifade etme hakkınız vardır.
- Sağlıklı yiyecekler yemenin yararları, fiziksel sağlığınızdan zihinsel sağlığınıza kadar değişir.
- Kendinizi stresli hissettiğinizde egzersiz yapabilirsiniz veya dışarıda kısa bir yürüyüş size iyi gelebilir.
- Her günün sonunda, neleri yapamayacağınızı değil, neleri yapabileceğinizi düşünün. Ne yaptığınızı fark ettiğinizde neler yapabileceğinizi göreceksiniz.
- Günlük, haftalık veya aylık hedefler belirleyin. Bu, uzun vadeli görevleri daha iyi yönetmenize yardımcı olacaktır.
- Meditasyon, yoga veya tai chi gibi kas gevşetici aktiviteleri denemek size iyi gelir. Bir uyku programı düzenlemek yararlıdır.
- Yatmadan 30-60 dakika önce elektronik cihazlara bakmayın. Yatmadan önce gevşeme tekniklerini
- Endişelerinizi bir terapist veya sağlık uzmanıyla görüşebilirsiniz.
- Çok meşgul veya stresliyseniz, stresinizi artıran sorumluluklara hayır demeyi öğrenin.
- Araştırmalar, hayvan iletişiminin ruh sağlığını korumada ve insanlar için olumlu bir değişim yaratmada kritik bir rol oynadığını göstermiştir. Bir evcil hayvan beslemek, refahı koruyabilir ve stresi azaltabilir. Evcil hayvan sahibi olmak ve onunla vakit geçirmek size fayda sağlayacaktır.
- Araştırma sonuçları, aromaterapinin stresle başa çıkmada gerçekten yardımcı olduğunu göstermiştir. Ek olarak, bazı kokular beyin dalgasını değiştirerek vücuttaki stres hormonlarını Aromaterapi sayesinde kendinizi daha enerjik ve pozitif hissetmek mümkündür.
- Stresi azaltmak ve ruh halini iyileştirmek için doktor kontrolünde takviyesi denenebilir. Bazı vitaminler ve mineraller daha iyi bir ruh hali ile desteklenir.
- Yaygın stres yönetimi tekniklerini kullanarak, hissettiğiniz stresin bir kısmını ortadan kaldırabilir ve kendinizi gelecekteki strese karşı daha dayanıklı hale getirebilirsiniz.
Çatışma ve Stres Yönetimi
Çatışma, insan ilişkilerinin öngörülebilir bir parçasıdır. Çatışma sağlıklı bir şekilde çözülmezse bir stres kaynağı olabilir. Bu nedenle, çatışma çözme becerilerini öğrenmek çok önemlidir.
Çatışmalar Neden Olur?
Çatışmalar birçok nedenden kaynaklanır: Çıkar çatışması kişilik farklılıkları standartlar veya beklentilerdeki farklılıklar İletişim eksikliği veya iletişim tarzındaki farklılıklar Çatışmaların nedenleri kişiye ve çatışmanın içinde bulunduğu koşullara göre değişir.
Çatışma Çözme Becerileri Nelerdir?
Çatışma çözme becerileri, ortaya çıktığında çatışmayla başa çıkmanıza yardımcı olan becerilerdir. Çatışma çözme becerileri, kendinizle iletişim kurmaya ve insanlarla ilişkilerinizi güçlendirmeye odaklanır.
Duygularla Temasa Geçmek
Çatışmaları çözmenin anahtarı nasıl hissettiğinizi ve neden böyle hissettiğinizi bilmektir. Bazen kızgın veya incinmiş hissedersin ama nedenini bilmezsin. Bazen hayatınızdaki diğer insanların “yapmaları gerekeni yapmadıklarını” hissedebilirsiniz, ancak onlardan ne istediğinizi veya bunun mantıklı olup olmadığının farkında olmayabilirsiniz. Duygularınızı ve düşüncelerinizi yazmak, etkili bir şekilde iletişim kurmanın bir yolu olabilir.
Aktif Dinleme
Karşı tarafı ne kadar dinlediğiniz, en az kendinizi ne kadar etkili ifade ettiğiniz kadar çatışma çözümü de önemlidir. Bir çözüm bulmak istiyorsak, kendi bakış açımız yerine başka bir bakış açısını anlamak çok önemlidir.
Açık İletişim
Duyguların ve ihtiyaçların açık bir şekilde iletilmesi de çatışmaları çözmenin önemli bir yoludur. Açıkça ve açıkça uygun bir üslupla konuşmanın, çatışmaları çözmenin en etkili yollarından biri olduğu unutulmamalıdır.
Kriz Ve Stres Yönetimi
Kriz, işyerinde büyük rahatsızlığa neden olan bir dizi istenmeyen olay anlamına gelir. Bu da çalışanlar arasında güvensizlik ve korku yaratır. Bir kriz sırasında stresi yönetmenin farklı yolları:
- Bir kriz sırasında sakin kalmaya çalışın.
- Kriz durumlarında iş arkadaşlarına yardım etmek kriz sırasında faydalıdır.
- Arkadaşlarınızla ekip çalışmasını sürdürün.
- Bir kriz anında bile, kısa iş araları krizi kolaylaştırır.
- Hafif müzik de stresi önemli ölçüde azaltır.
İlginizi Çekebilir: Monte Carlo Simülasyonu Nedir?