Sunum Nedir? Belli bir alanda yapılan çalışma sonuçlarını açıklamak; anket sonuçlarını sunmak, önemli olayları dile getirmek için yapılan; çeşitli görsel ve teknolojik imkanlardan faydalanılarak belli bir topluluk önünde yapılan konuşmalara sunum denir. Sunumu  daha dikkat çekici, akılda kalıcı hale getirmek için kullandığımız teknikler de etkili sunum teknikleridir. Bu yazımızda sizlere sunum nedir? kavramından, sunum yaparken dikkat etmeniz gereken hususlardan, sunumdan önce ve sunum sırasında yapmanız gerekenlerden bahsedeceğiz.

Sunum Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

gSunum yapmak sadece belirli bir kitlenin önüne çıkıp konuşmak değildir. Sunumu yapma amacınızı karşı tarafa iletmek bunları görseller ve slaytlarla akılda kalıcı hale getirmektir. Kimisine göre topluluk önünde konuşup sunum yapmak oldukça zordur. Fakat bahsedeceğimiz hususlara dikkat ederek yapacağınız sunumda başarılı hale gelebilirsiniz.

hazırlık aşamasıHazırlık aşaması

Bu aşamada sunum sırasında nelerden bahsedeceğinizi, nerede neleri söylemeniz gerektiğini belirlemelisiniz. Yanı kafanızda sunumun planını yapmalısınız. Anlatacağınız konuyu belirleyin ardından konu içinde bahsedeceğiniz alt başlıklara karar verin. Daha sonra kendinize bir taslak plan oluşturun. Bu sayede slayt hazırlarken ve sunumu yaparken kafa karışıklığını önlemiş olacaksınızdır.

Slayt hazırlarken renk seçimine, yazı stili ve büyüklüğüne, grafik ve efekt kullanımına, görselleştirmeye dikkat etmelisiniz. Vermek istediğiniz mesaja göre renkleri belirlemeli, yazı fontunu karışık veya iç içe geçmiş olarak seçmemelisiniz. Önemli noktaları vurgulayıp buralara dikkat çekebilirsiniz. Ayrıca bu vurgulama sunum sırasında size de yardımcı olacaktır. Görseller, grafikler ve efektler kullanırken abartıya kaçmamaya ve özellikle görsel seçiminde konudan uzaklaşmamaya dikkat etmelisiniz.

Slaytta kullandığınız cümlelerin açık, net ve çok uzun olmamasına dikkat etmelisiniz. Yazının kolay okunabilir olması çok önemlidir çünkü uzun yazılmış yazıların okunması hem zaman alabilir hemde sıkıcı olabilir. Sunum içinde önceden belirlediğiniz örnekleri, alıntılara yer verebilirsiniz bunlar akılda kalıcılığı arttıracaktır. Slayt bittikten sonra bunun üzerinden kendi kendinize sunumu yapmalı çalışmalısınız. Hangi sayfada nelerden bahsedeceğinizi kafanızda iyice oturtmalısınız. Slayta göre konuyu takip etmek çok önemlidir böylece olası konudan sapmalara uğramayacaksınız.

Sunumun yapılacağı mekanı; toplantı odası, konferans salonu vb. önceden ziyaret etmelisiniz. Kullanacağınız cihazları önceden test etmeli her hangi bir sorun veya bozukluk varsa çözmeye çalışmalısınız.

CV Nedir? CV Nasıl Oluşturulur?

Heyecanınızı Yönetin

Sunum yaparken, insanlara bir şeyler aktarmaya çalışırken heyecanlanmanız çok normal. Bu heyecanı kontrol edebilmek de en önemli şeylerden. Sunumu yaparken sanki bir topluluk önünde anlatıyor gibi değil de arkadaşınıza anlatıyormuş gibi düşünün. Bu sayede psikolojik olarak rahatlayabileceksiniz. Buna ek olarak heyecanınızı dindirmek adına birkaç yudum su içebilir sahnede heyecanınızı belli etmeden yürüyebilirsiniz. Ayrıca dinleyicilere yönlendirecek birkaç soruyla  hem heyecanınızı azaltırsınız hem de sunumu daha etkili, bir hale dönüştürebilirsiniz.

Sunum Aşaması

Bu aşamada size ayrılan süreyi doğru bir şekilde kullanmaya çalışın. Sunumu ne erken bitirin ne de geç bitirin. Sunum boyunca diksiyonunuza dikkat edin. Kekeleme, duraksama gibi bozukluklar hem sizi kötü etkileyecektir hem de dinleyicileri. Kelimeleri doğru telaffuz etmeye çalışmalı, vurgu ve tonlamalara özen göstermelisiniz.

Göz Teması Kurun

Sunum boyunca dinleyicilerle göz teması kurmaktan çekinmeyin, boş yerlere bakmak yerine göz teması kurmak dinleyicileri sunuma bağlayacaktır. Göz teması kurmak konuşmacı ve dinleyici arasında bağlantı hissi oluşturur.

beden dilinizi kullanınBeden Dilini Kullanın

İnandırıcılık savaşında kazanan, en açık mantık değil, en iyi beden diline sahip olan kişidir.

Jarod Kintz

Anlatımınız boyunca beden dilinizi, jest ve mimiklerinizi kullanın. Fakat burada da aşırıya kaçmayın sürekli beden dilinizi kullanmak dinleyicilerin dikkatini dağıtabilir. Dik duruşunuzu bozmamalısınız bu karşı tarafa kendinizden ne kadar emin olduğunuzu gösterecektir. Ellerinizi cebinize sokmayın bunun yerine elinize kalem, gözlük veya sunum kumandasını alabilirsiniz.

dinleyicilere sorular sorunDinleyicilere Sorular Sorun

Dinleyicilere sorular sorarak onları sunum içinde tutmaya çalışın. Veya dinleyiciler tarafından sorulan soruları iyice dinleyip, doğru cevaplar verin. Soruyu geçiştirmeden ikna ve tatmin edici cevaplar vermeye çalışın.

Sunumu Eğlenceli Hale Getirin

Sürekli bilgi ağırlıklı bir konuşma yapmak insanları sıkabilir, uykularını getirebilir. Bunu engellemek için sunumu eğlenceli hale getirin. Aşırıya kaçmadan espriler, göndermeler yapın. Alıntılar yapıp, hikayeler anlatın. Kendinizi dinleyici yerine koyun ve şu soruları sorun. Sürekli bilgi ağırlıklı olan bir konuşma mı dinlemek yoksa eğlenceli, komik ve aynı zamanda bilgi verici bir sunum mu izlemek?

Güzel Bir Bitiriş Yapmak

Sunumun sonunda anlattıklarınızı toparlamak adına kısa bir özet geçin. Nelerden bahsettiğinizden, önemli noktaları tekrar vurgulayın. En sonunda teşekkürünüzü ederek sunumu sonlandırın.

Bu yazımızda sizlere sunum nedir?, sunum yaparken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? kavramından bahsettik. Umarım bu noktalara dikkat ederek etkili bir sunum yaparsınız. Son olarak bir kitap önerisiyle bitirmek istiyorum yazıyı.

TED Gibi Konuş-Carmine Gallo

 

Bir Cevap Yazın

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misiniz?

Mail adresinizi bırakın ve yeni blog yazılarından haberdar olun!
ABONE OL
KVKK kanununa göre e-posta adresimden iletişime geçilmesine izin verilmiş sayılacaktır
close-link
Blog yazımızı beğendiniz mi?