Günümüzde sürdürülebilir bir rekabet avantajı elde etmek için ileriye dönük pazarlama stratejileri kullanılmaktadır. Bunlardan biri de müşteri odaklı olan 4C kavramıdır. İlk kez 60’ların başında E. Jerome McCarthy tarafından 4P olarak ortaya atılan pazarlama karması kavramı, gelişen ve değişen koşullar ile birlikte Pazarlamanın 4C’si olarak anılmaya başlanmıştır. Satışa dayalı anlayış 4P’yi ortaya çıkarırken müşteriye odaklı anlayış 4C’yi ortaya çıkarmıştır. Şimdi, pazarlamanın 4C’si kavramının detaylarına bakalım.

1.CUSTOMER VALUE (MÜŞTERİ DEĞERİ)

4C pazarlama modelinin ilk ayağına göre müşterilerin sorunlarına bir değer yaratarak  çözüme ulaşılmalıdır. Pazarlama işiyle uğraşanların bir ürün veya hizmet sunacakları zaman müşteriye sağlayacağı değeri düşünerek hareket etmeleri müşteri memnuniyeti açısından çok önemlidir. Şirketler müşteri hizmetlerinizi güçlendirerek bunu sağlayabilir. Müşterilerin ihtiyaç ve isteklerini analiz ederek ilerlemek ürünün tüketicinin gözünde müşteriye sağladığı değeri anlamamızı sağlayacaktır.

2.CUSTOMER COST (MÜŞTERİ MALİYETİ)

Müşteriler ürün kalitesinin yanında fiyata da önem gösterirler. Satın almak istediklerimizin pahalıya mal olmaması isteği günümüzde dikkate alınması gereken önemli bir pazarlama unsuru haline gelmiştir. Müşteriye yük olacak her türlü üretim maliyeti göz önünde bulundurulup sunulan hizmetin tüketiciye en uygun şekilde fiyatlandırılarak pazara sunulması gerekir. Maliyetlendirme için standart bir kalıp yoktur ancak büyük ölçüde müşterilere bağlıdır. Bu pazarlama yöntemi ile müşterilerin sunulan ürüne ilgisini artacaktır.

3.CUSTOMER CONVENIENCE ( MÜŞTERİYE KOLAYLIK)

Bir müşteri bir hizmeti bulma ve satın alma konusunda bir engelle karşılaşmak istemez, kolayca ulaşmak ister. Pazarlama planlaması yapılırken satın alma rahatlığına dikkat edilmelidir. Müşterilerinizin sizinle iş yaparken geçirmesi gereken süreci basitleştirmeniz bu süreci hızlandıracaktır. Günün her saatinde kullanılabilen online alışveriş siteleri bu kolaylığı sağlamanın en yaygın yollarından biridir. Kolaylık, uzun vadede markaların yararına olacaktır.

4.CUSTOMER COMMUNICATION ( MÜŞTERİ İLETİŞİMİ)

İletişim alıcı ile satıcı arasındaki etkileşimi gerektirir. Sosyal medya kullanılarak iyi bir etkileşim sağlanabilir. Kendinizi tanıtmanın yanında karşı tarafla da iletişim halinde olmanızı sağlar. İyi bir etkileşim her iki tarafı da mutlu ederek süreklilik sağlayabilir. Müşteriyle kurulan iletişim sonucu alınan geri dönüşler satıcının kendini geliştirmesine de yardımcı olabilir.

Author

Bir Cevap Yazın

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misiniz?

Mail adresinizi bırakın ve yeni blog yazılarından haberdar olun!
ABONE OL
KVKK kanununa göre e-posta adresimden iletişime geçilmesine izin verilmiş sayılacaktır
close-link
Blog yazımızı beğendiniz mi?