Özgüven genel olarak kendimize saygı duymayı ve kim olduğumuzu, neyi sevdiğimizi ve neye inandığımızı doğru bir şekilde ifade edebilme cesaretidir.

Susanna McMahon The Portable Therapist adlı kitabında, özgüveni şu şekilde tanımlıyor: “Özgüven var oluşun gereği olarak kendini tanıma, kendine bakma ve kendini kabullenmedir. Bu bir yaratılış yoludur.”

Özgüven hayatta başarının anahtarı olduğu gibi, tersine, özgüvensizlik de bireylerde ruhsal sıkıntıların ve bunalımların kaynağıdır.

Kendine güvenen insanlar toplum içinde kolaylıkla fark edilirler. Araştırmalar, kendine güvenen insanlara daha fazla para kazandıklarını ve daha fazla kar elde ettiğini söylüyor. Kendine güvenen insanlara başkaları tarafından da güven duyulur. Korkuları onları engellemez ve yollarında kararlılıkla yürürler. Karşılaştıkları engellerin onları engellemesine izin vermezler. Kendine güvenen insanlar, işler pek iyi gitmese bile hayatla karşı olumlu bir bakış açısına sahiptirler ve kendilerine saygı duymayı bırakmazlar.

Kendine güven aynı zamanda liderlik ve yöneticilik açısından büyük rol oynamaktadır. Özgüven hareketleriniz ve konuşmalarınızda hissedilir.

Özgüven Nasıl Geliştirilir?

Özgüvenli olmak

Özgüveni arttırmak, kendinden şüphe ve kendiniz hakkında olumsuz düşüncelerden kurtulmanızı sağlar.  Daha fazla güven, sizi daha istekli yapar,daha cesur olur vedaha fazla hareket edebilmenizi sağlar. Hayatınızı her yönden kolaylaştıracağı ve daha fazla başarılı olmanızı sağlar.

Özgüveni geliştirmenin yollarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Her şeyden önce olumlu düşünmeli ve etrafınızda da pozitif insanlar bulundurmalısınız.

Sürekli her şeyi merak edin ve merak duygunuzu kaybetmeyin.

Merağınızı kaybetmeyin

Kendi öz eleştirinizi yapın: Sizi sürekli eleştiren insanları da etrafınızda bulundurmayın. Bu tür insanlar özgüven problemlerine sebep olur.

Kendinizden emin olun: Kendi kabiliyetlerinize, becerilerinize ve deneyiminize inanın.

Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın: Bunu yapmak özgüveninin zayıflamasına yol açar. Kendinini karşılaştırmanız gereken tek kişi olmak istediğiniz kişidir.

Sorumluluk alın ve harekete geçin: Kafanızda çınlayan o hiçbir şey yapamayacağını söyleyen sesi duymazdan gelin.

Bedeninizle barışık olun: Fit biri olmanıza gerek yok, yeter ki aynaya baktığınızda gördüğünüz yansımadan memnuniyet duyun ve kendinizi sevin.

Özgüven kendini sevmektir

Zayıf olduğunuz ve yetersiz olduğunuz konularda kendinizi geliştirin.

Kişisel gelişimin her noktasında kendinize bir şeyler katmaya ve geliştirmeye çalışın: Bol bol kitap okuyun, film izleyin, gündemi takip edin.

Kendine saygı duy, kendini sev; çünkü senin gibi bir kişi hiç olmadı ve hiçbir zaman da olmayacak.” Osho

Author

Bir Cevap Yazın

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misiniz?

Mail adresinizi bırakın ve yeni blog yazılarından haberdar olun!
ABONE OL
KVKK kanununa göre e-posta adresimden iletişime geçilmesine izin verilmiş sayılacaktır
close-link
Blog yazımızı beğendiniz mi?